Obnova Internističkog bloka Opšte bolnice u Pančevu

Posle godinu i po dana završena je obnova Internističkog bloka Opšte bolnice u Pančevu gde se tokom godine leči više od četiri i po hiljade ljudi iz Južnog Banata. Mnogo puta smo u proteklih deset godina prikazivali u kakvim se nedostojnim uslovima oni leče, sada su i pacijenti i lekari dočekali da se usele u savremen internistički blok površine 8.000 kvadratnih metara.

U ovakvim prostorijama su se Pančevci lečili do pre 18 meseci i nikome ovde nije bilo prijatno, jer su sobe bile bez adekvatnih prozora i vrata, hodnici bez pločica, a kupatila skoro da i nisu bila za upotrebu. Sve to je sad prošlost i Internističko odeljenje je, posle nekoliko decenija čekanja na obnovu, ponovo zasijalo.

U nove prostorije stigla je i savremena oprema: digitalni aparat za anesteziju, respirator za pluća, kompletni hirurški instrumentarijum vredan sedam miliona dinara, očni sterilizator i dr. Pacijenti ponovo imaju i bazen za rehabilitaciju koji se nije koristio dvadeset godina.

"Faktički je sad ovo nova zgrada, jer je sve urađeno iznova. Postavljena je termo fasada, zamenjena je stolarija tako da smo termo-energetsku efikasnost podigli za 100 odsto. Imamo i centralnu klimu i grejanje i sve što smo do sad samo mogli da sanjamo da ćemo u Pančevu imati sad smo uspeli da dobijemo", kaže dr Slobodan Ovuka, direktor Opšte bolnice Pančevo.

Za obnovu 8.000 kvadratnih metara Internističkog bloka izdvojeno je iz pokrajinskog budžeta petsto miliona dinara.

"Pošto je prepoznato da je najugroženija zdravstvena ustanova bio Internistički blok u Opštoj bolnici u Pančevu pokrajinska Vlada je odlučila da opredeli izuzetno veliki novac u odnosu na naš budžet i važno je reći da je sve obezbeđeno bez ikakvog zaduživanja i da smo iz realnih uslova uspeli da isfinansiramo sve ovo", objašnjava Jovan Lazarov, predsednik Nadzornog odbora za finansije u AP Vojvodina.

Rukovodstvo bolnice prikuplja projektnu dokumentaciju za obnovu čitave Opšte bolnice i žitelji Južnog Banata mogu očekivati narednih godina mnogo bolju medicinsku negu, a i lekare i medicinske sestre će biti lakše zadržati ukoliko im se stvore bolji uslovi za rad.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво