Kiša pada u celoj Srbiji, a veje i sneg

U gotovo seloj Srbiji pada slaba ili umerena kiša, a na Zlatiboru, Kopaoniku i u Sjenici sneg. Prema poslednjim informacijama iz Sektora za vanredne situacije, nema većih problema. Imajući u vidu vremensku prognozu i upozorenja, sve nadležne službe su u pripravnosti.

Republički hidrometeorološki zavod navodi da će do kraja dana i u toku noći na području Srbije ukupna količina padavina u većini mesta ići od 20 do 40 litara, lokalno i oko 60 litara.

RHMZ je najavio značajan porast vodostaja na Jadru, Tamnavi, Jasenici, Kubršnici, Kolubari, kod Uba i Ljiga, na Resavi, Lepenici i Crnici.

Prema poslednjim informacijama iz Sektora za vanredne situacije, trenutno u Srbiji nema većih problema.

Načelnik Uprave za upravljanje rizikom Živko Babović rekao je za RTS da je stanje potpuno pod kontrolom.

U Beogradu je zasedao Gradski štab za vanredne situacije. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poručio je da u ovom trenutku nema razloga za paniku i brigu, jer su sve javne službe u pripravnosti.

Kod Lazarevca je Kolubara u blagom porastu, a kod Obrenovca za sada nema opasnosti od izlivanja reka.

Vodostaj Save kod Gradiške je u naglom porastu, ali grad i obližnja naselja nisu ugroženi. 

U mestu Gradojević izlila se Tamnava pa se saobraćaj odvija otežano. 

Na Zlatiboru, Kopaoniku i u Sjenici pada sneg.  

Službe u pripravnosti 

Kiša koja od noćas pada u Rasinskom okrugu nije izazvala veće probleme, ali su, zbog prognoziranih obilnih padavina, sve nadležne službe za zaštitu i spasavanje u pripravnosti.  

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Kruševca Dušan Todorović ukazuje da se glavne padavine očekuju posle podne, pa sve do 23 časa.

"Pašće od 15 do 35 litara po kvadratnom metru, u zavisnosti u kom delu grada se nalazite i kako ciklon bude išao, tako će da bude i to pražnjenje. Preporuka jeste da ljudi vode računa da bez preke potrebe ne izlaze i da vode računa o sebi. Ako bude većih padavina južno od nas, na Južnoj Moravi, to je nešto što nas očekuje u petak ili za vikend. Ako bude većih padavina,  može biti problematično u dolini Ribarske reke, u Kaoniku i delu Šiljegovca", dodaje Todorović.

U skladu sa odlukama Štaba za vanredne sitacije Kruševca, Komunalna policija obilazila je kritične tačke na terenu, a komunalna inspekcija izdavala nalog da se one raščiste kako bi se predupredile poplave.

Prema rečima nadležnih, oprez je neophodan jer se može desiti da lokalno padne više kiše, i da to izazove probleme na manjim vodotocima. 

Situacija stabilna

Na području Nišavskog okruga za sada nema opasnosti od izlivanja reka, a u pripravnosti su specijalni timovi za reagovanje u vanrednim situacijama, rečeno je na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije.

Sedam lokalnih samouprava za ovu godinu izdvojilo je oko 20 miliona dinara za saniranje posledica od poplava.

"Stanje na našoj teritoriji je dobro, nema nikakvih izlivanja ni vodotokâ prvog i drugog reda, uspostavljen je neprestani monitoring, tako da su mehanizacija i ljudstvo spremni da intervenišu ukoliko se ukaže potreba. Moguće su urbane poplave, izlivanje manjih bujičnih potoka. Za sada nema problema", kaže Srđan Mitrović, načelnik Okružnog štaba za vanredne sitiuacije Nišavskog okruga. 

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski poručuje da taj okrug ovaj talas može sačekati miran.

"Pouzdano možemo da kažemo da je Okružni štab za vanredne situacije Nišavskog upravnog okruga spreman za sve vanredne situacije", dodala je Sotirovska.

Kiša pada i u Šapcu. Nivo Save od jutros je 269 centimetara, za pet centimetara niži nego juče. Radi samo jedna crpna stanica od sedam, koliko ih ima na ovom području, jer za sada nema opasnosti od izlivanja vode iz kanala na njive.

U poslednja 24 časa na području Gradske uprave Bor palo je 26 litara kiše po kvadratnom metru. Svi članovi tima za odbranu od poplava su u pripravnosti, a JKP "Vodovod" uvelo je 24-časovno dežurstvo. 

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 15. maj 2019, 08:58) - NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

Potrebno je cistiti na vreme

Potrebno je cistiti redovno i kada kise ne padaju.
Izdati nalog pred kisu i cistiti je kasno .

(sreda, 15. maj 2019, 06:59) - anonymous [neregistrovani]

Kraljevo

Ovde nesto rominjalo. Malo padalo,vise nije padalo.Ni sad ne pada.

(sreda, 15. maj 2019, 05:25) - anonymous [neregistrovani]

"Maestro sneg"

Evo i u selu Lisi snezni pokrivac pada i dalje.Neverovatno za ovo doba godine.

(sreda, 15. maj 2019, 00:30) - anonymous [neregistrovani]

Cogito ergo sum

Ljudi, u znanju je moć. Nemojte da vas mrzi, informišite se zašto i kako dolazi do ovakvih vremenskih uslova. Ne uzimajte ništa zdravo za gotovo već proučite pomno okolnosti i uzročno posledične veze. Saznanje o uzrocima neće otkloniti uzročnike, ali će nas pripremiti za nadalje. Što neko reče nedavno, one što drugačije misle danas etiketiraju, ali će sutra pitati za savet.

(utorak, 14. maj 2019, 22:58) - Sneza [neregistrovani]

Sneg u maju

Na Goliji celo popodne pada sneg bez struje smo od sedam sati haos

(utorak, 14. maj 2019, 22:01) - anonymous [neregistrovani]

Potop

U Nisu niti slaba niti umerena kisa vec lije kao iz kabla,potop celo popodne jos pada cini se jos jace.

(utorak, 14. maj 2019, 17:19) - anonymous [neregistrovani]

Potrebno je cistiti na vreme !

"Комунална полиција обилазила је критичне тачке на терену, а комунална инспекција издавала налог да се оне рашчисте како би се предупредиле поплаве."
Nalozi za ciscenje se izdaju pre najavljenih kisa .......

(utorak, 14. maj 2019, 17:16) - anonymous [neregistrovani]

Порука за Србију

Немојте се опустити,у западним и централним дијеловима Републике Српске је алармантно,негдје и горе него 2014.