Kragujevac: Posle 20 godina, susret nekadašnjih saboraca

Pripadnici 24. bataljona Vojne policije Kragujevačkog korpusa okupili su se prvi put od završetka NATO agresije na našu zemlju. Vojnici i rezervisti iz Šumadije učestvovali su u borbama u Vukovaru, preko Drine, na Kosovu i Metohiji.

Od 520 pripadnika bataljona, na prozivci u Kragujevcu više od stotinu. Posle 20 godina, emotivni sureti, pokoja suza, drugarstva koja su ostala za ceo život.

"Pokušavamo da zaboravimo neke trenutke, pokušavamo da zaboravimo, ali opet u podsvesti stoji to i dan-danas", kaže Nebojša Blagojević, nekadašnji pripadnik bataljona.

"Život, na svoju stranu svako. Evo, da se vidimo, da evociramo uspomene i naša slavna vremena", kaže Ratko Jovanović, nekadašnji pripadnik 24. bataljona Vojne policije.

"Kad sam ove ljude video, nije mi žao šta god da smo uradili, da smo se okupili, iako je trebalo i truda i vremena", dodaje Zoran Savić, nekadašnji pripadnik 24. bataljona Vojne policije.

Vreme je donelo svoje: umesto oružja, u rukama drže decu. Tokom ratnih dejstava bili su jedni drugima sve. Prošli mnogo teških i bolnih trenutaka, čuvali se poput braće. Pre dve decenije, njih trideset četvoro branilo je Srbiju na karauli Košare.

"Šestog maja, kada smo bili u tom napadu, na Rasu i Košarama je bila magla, da vi niste mogli da vidite drugog čoveka, ni desno ni levo od sebe. Nažalost, nisam uspeo da sačuvam trojicu momaka i to mi je ostala rak-rana u životu", seća se Branko Momčilović, nekadašnji pripadnik 24. bataljona Vojne policije.

"Sve ružno ostaje iza nas, ali i ti momci, koji su poginuli dole, ostaju večno u našim sećanjima", poručuje Miodrag Mihajlović, nekadašnji pripadnik 24. bataljona Vojne policije.

Tada vojnici i dečaci, danas zreli ljudi, ne zaboravljaju drugove koji su dali život za odbranu otadžbine. Ovakvim okupljanjima njihova imena čuvaju za večnost.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи