Komunalne službe u Šapcu u pripravnosti zbog najavljenih padavina

Najviši vodostaj reke izmeren je 2014. kada je voda stigla do šetališta. Vodostaj je sada skoro četiri metra niži, i na koti je od 276, što je 11 centimetara više u odnosu na juče.

Reke će i narednih dana biti u porastu, i očekuje se da će do petka dostići 400 centimetara kad su uvode redovne mere odbrane od poplava. Ono što je bitno da to nije ništa neuobičajeno za ovo doba godine.

Na preventivnoj sednici Štaba za vanredne situacije rečeno je da su sve gradske službe u pripravnosti, i spremne da reaguju ukoliko bude potrebno. Nasip na Čevrntiji kod Drenovca bio je najkritičnija tačka 2014. godine. U toku je njegova rekonstrukcija.

"Što se tiče nasipa na reci Savi, dobili smo informaciju da su u toku radovi i da od pet kilometara koji su bili rizični, sada imamo samo 300 metara koji mogu biti rizični, ali da preduzeće koje izvodi radove Jugokop Podrinje vodi računa, ima sva potrebna sredstva u skladu sa ugovorom, da zaštiti to područje ako dođe do neuobičajeno visokog vodostaja Save", kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

Najveću štetu pre pet godina pričinili su vodotokovi drugog reda. Od tada je očišćeno više od stotinu dužnih kilometara bujičnih potoka. Najviše u Pocerini.

"Kada su u pitanju vodotokovi drugog reda, oni su za sada suvi i u jako niskom vodostaju, tako da svaka kiša koja je očekivana, imaće gde da padne, i gde da se slije. Tokom 2015. i 2016. Grad je uložio milion evra u održavanje te kanalske mreže, vodotokova drugog reda, pre svega na otklanjanju otpada koji je usporavao tok", kaže Nenad Ilić iz šabačke Komunalne policije.

Sve gradske službe u pripravnosti, stanje na terenu prati se dvadeset četiri časa, i sve je pod kontrolom.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво