Ukidanjem filološkog odeljenja u kruševačkoj Gimnaziji nezadovoljni i đaci i nastavnici

Danas je poslednji dan za prijavljivanje učenika za srednje škole za koje je neophodno polaganje prijemnog ispita. Kruševačka Gimnazija posle 18 godina ostala je bez filološkog odeljenja, što je izazvalo nezadovoljstvo kolektiva, roditelja i dece koja su se mesecima pripremala.

Sa informacijom da njihova deca neće imati priliku da 1. i 2. juna polažu prijemni ispit roditelji su upoznati u petak kada su doneli potrebnu dokumentaciju.

"Praktično smo zatečeni ovom situacijom", kaže Dejan Antić. "Umesto da sad ovih dana prijavljujemo našu decu za prijemni ispit mi dobijamo saznanje da se filološko odeljenje ukida. Nismo dobili od Školske uprave ni jedan valjani razlog zašto se odeljenje ukida."

U Gimnaziji su takođe bili iznenađeni odlukom Ministarstva, a odluku im je saopštio rukovodilac Školske uprave 6. maja.

"Obrazloženje je bilo zbog smanjenog upisa prošle godine", ističe direktorka Gimnazije  Biljana Dačić. "Moram da istraknem da je Gimnazija 18 prethodnih godina upisivala učenike u maksimalnom broju. Zakonski dozvoljen minimum je 15 učenika u odeljenju, zakonski maksimum je 24. Sedamnaest godina imali smo 24, što je zakonski maksimum. Prošle godine je upisano 17 učenika što predstavlja zakonski okvir u kome je dozvoljen upis za jedno ovakvo odeljenje. Smatramo da nema nikakvih smetnji da se upis dozvoli. "

Filološko odeljenje u Gimnaziji jedino je na području Rasinskog okruga, a đaci koji su tu maturirali studiraju na prestižnim evropskim i svetskim unoverzitetima.

Uz znanje i obrazovanje koje dobijaju, to je još jedan razlog interesovanje nadarenih đaka za jezike i društvene nauke.

Ove godine se dvadeset učenika iz Kruševca pripremalo za polaganje prijemnog ispita, još toliko iz drugih gradova. Jedna od njih je Maša Jeftić:

"Mnogo sam razočarana i ne znam šta ću drugo da upišem, jer je filološko odeljenje nekako jedinstveno."

Učenici, roditelji i kolektiv Gimnazije potpisali su danas peticiju koju će uz propratno pismo i molbu da se filološko odeljenje ne ukine poslati ministru prosvete. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара