Jednosmenska nastava i u osnovnoj školi u Čokotu

Osnovna škola "Desanka Maksimović" u Čokotu jedna je od najvećih i najopremljenijih niških seoskih škola. Iako nije usša u projekat Ministarstva prosvete koji podrazumeva samo prepodnevnu smenu, uz mogućnost dodatnih aktivnosti, rad u školi će, od naredne, godine biti organizovan po tom principu.

Poznata po tome što se uz uobičajeno školskog zvono za početak odmora oglašava i muzika, jedna od škola u Čokotu biće među prvima u Nišu koja će od semtembra raditi u jednoj smeni, a učenici uveliko razmišljaju čime bi to želeli da se bave posle obaveznih časova.

"Ja bih voleo posle škole da radim domaći i da mi pomogne neko, ukoliko nešto ne znam, a posle da se bavim sportom. Baš bih voleo da u školi ima i časova glume i da imamo takve aktivnosti. Ove godine nismo imali često dramsku sekciju i nije bilo ništa od toga", kažu niški osnovci.

Iako škola zvanično nije ušla u pilot projeket obogaveznog jednosmenskog rada od naredne skolske godine nastava će biti organozovana po sličnom principu. Za to kažu ima dovoljno i volje i mogućnosti. 

"Više mogućnosti da se sve prilagodi njima i da im se olakška, da mogu maksimalno da se posvete učenju, i da nastavnici mogu mnogo više da im pruže", objašnjava Marija Ignjatović, nastavnica geografije. 

"Sve učionice su digitalizovane, svaka učionica poseduje laptop i projektor, bele table, internet. Od sledeće školske godine uvodimo jednosmensku nastavu u matičnoj školi, takođe će biti i kabinetska nastava. Pored matične imamo još osam izdvojenih odeljenja. U pet će biti jednosmenska nastava, a u četiri dvosmenska", kaže Miljan Bojanić, direktor OŠ "Desanka Maksimović" u Čokotu.

I najvažnije od svega, broj đaka u školi koja sa devet objekata pokriva petnaestak sela već godinama se ne smanjuje pa će na jesen, u školske klupe sesti oko stotinu prvaka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара