Učenici osnovne škole u Brekovu dobili digitalni kabinet

Đaci osnovne škole u ariljskom selu Brekovu godinama su među najboljima na različitim takmičenjima. Posle uspeha na Olimpijadi ruskog jezika Kompanija NIS opremila im je digitalni jezički kabinet.

Milan Luković i Milovan Pajović su jedini osmaci, zajedno u klupi, ali i među najboljima u Republici - jedan iz istorije, drugi iz geografije. 

"Uz malo vežbe i malo truda i nije tako teško", kaže Milan. "Ali ako se voli, to je najvažnije. Jeste da nas je malo ali nekako nam je lakše, svi se znamo." 

Milovan do škole ide autobusom, ali od kuće do autobusa pešači tri kilometra:

"Zimi su snegovi i preko metra ali čistimo i snalazimo se. Pomažemo jedan drugom kad zatreba, ne zameramo jedan drugom, slažemo se."

Njihovim stopama kreće i Magdalena, za koju matematika u trećem razredu nema tajni što potvrđuje poslednje takmičenje na kojem je jedina osvojila svih 100 bodova:

"Nije da se hvalim ali da, tako je. Imala sam malu trenu, ali zadovoljna sam. U razredu imam još dve drugarice. Lepo su prihvatile moj uspeh jer su stvarno dobre drugarice."

Drugarstvo je ono što povezuje  pedesetak đaka, a sa nastavnicima želja za znanjem. Dragica Vučićević je učiteljica već 29 godina:

"Sa decom je lepo raditi, sa seoskom decom, verujem danas lakše nego sa decom u gradu. Ipak sam rad u seoskim školama je zahtevniji u smislu  kombinacija u nepodeljenim školama kad se u jednoj učionici nađu i četiri razreda."

Škola u Brekovu osnovana pre 123 godine. Sećanje na prošlost i prvog učitelja kome su podigli krajputaš u dvorištu čuvaju u svim generacijama, ali misle i na zahteve digitalnog doba. 

"Poštujući tradiciju hvatamo i korak sa novim vremenom", ističe direktor škole Goran Ičelić. "Ovaj multimedijalni kabinet specijalizovan za strane jezike ali se može koristiti i za druge vidove nastave." 

Nova učionica omogućiće lakše sticanje znanja jer će narednih nekoliko godina biti i više đaka. Uz sve to, zadržaće i posebno mesto u selu zemljoradnika, stočara i pesnika, smeštenom visoko u ariljskim brdima gde je škola - kako je, dolazeći u pohode brekovačkim stihotvorcima zabeležio Dobrica Erić - oduvek celom selu rodbina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара