Zasedanje Svetog arhijerejskog sabora u Žiči

U godini u kojoj Srpska pravoslavna crkva obeležava osam vekova autokefalnosti, majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora počelo je juče u manastiru Žiča, zadužbini prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog i prvom sedištu arhiepiskopije.

Žiča od juče podseća na srednjovekovne sabore koji su se ovde događali i koji su bili priprema i potvrda dobijene autokefalnosti. Širom otvorenih kapija dočekani su gosti iz svih krajeva sveta. Svečanoj liturgiji u Hramu Vaznesenja Hristovog prisustvovalo je mnogo ljudi.

 

"Odavno ovako nešto nije bilo, tako da smo prezadovoljni, došli smo ovde da propratimo ovaj događaj."

Patrijarh Irinej podsetio je na poseban povod za sabranje u ovoj drevnoj zadužbini Nemanjića:

"U Žiči srpskoj priči, kako to vladika Nikolaj kaže, da ovde podnesemo svoj izveštaj o svom trudu i radu protekle godine, da sagledamo problem koji su nam prisutni i da uz pomoć Božju i Svetoga Save nađemo nabolji put, najbolje rešenje."

 U novijoj istoriji ovo je prvo saborovanje najvišeg crkvenog tela u manastiru Žiča.

"Danas ona se ponosi što smo kao Srbi zapamtili šta je Sveti Sava učinio za nas i što mu na ovakav način uzvraćamo", kaže Aleksandar Jeftić, iz Eparhije žičke.

Njegova svetost Irinej prisustvovao je i koncertu Kamernog hora iz Istočnog Sarajeva u Svetosavskom hramu u Kraljevu. Sabor SPC u Žiči će trajati dva dana, a nakon toga će se preseliti u Beogradsku patrijaršiju, gde će nastaviti rad.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво