Novi reciklažni centar u požarevačkom kraju

Problem odlaganja i odvoženja smeća, u Požarevcu i okolnim opštinama rešavaju izgradnjom Reciklažnog centra u kome će se sakupljati otpad sa područja Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca. Otpad će, potom, biti transportovan na deponiju u Lapovu.

Od 2020. godine otpad sa područja grada Požarevca neće se više odlagati na postojećoj deponiji, koja je već nekoliko decenija privremena. U budućem Reciklažnom centru otpad sa područja Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca, biće selektovan, pakovan i transportovan na regionalnu deponiju u Lapovu.

"Kapaciteti su 115 tona dnevno. Od toga sama linija za separaciju može da obradi četiri tone na sat, tako da je to sa nekim osmočasovnim radnim vremenom 32 tone dnevno, a ostalo ide na transfer stanicu i dalje se vozi na deponiju Vrbak", kaže Damjan Obućina, sa Tehničko-građevinskog instituta u Novom Sadu.

Požarevac ima višedecenijski problem sa odlaganjem smeća, a postojeća deponija je pravo ruglo grada. Dodatni problem stvaraju I brojne seoske divlje deponije, na kojima leži preko milion kubnih metara otpada.

"Mi smo već krajem prošle godine i ove godine krenuli sa čišćenjem divljih deponija na našoj teritoriji. Paralelno sa izvođenjem ovih radova mi ćemo ući i u proces sanacije i rekultivacije ove deponije sanitarne pored koje se nalazimo", kaže Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.

Požarevački Centar za prikupljanje i razvrstavanje otpada biće jedan od najvećih i najmodernijih u Srbiji. Za njegovu izgradnju grad Požarevac izdvojio je skoro dvesta miliona dinara, a trebalo bi da bude završen do septembra ove godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво