Podvig valjevskih lekara

U Opštoj bolnici u Valjevu tim lekara je složenim hirurškim zahvatom rekonstruisao ručni zglob mladog pacijenta koji je bio zahvaćen agresivnim tumorom. Slične operacije do sada su obavljane samo u kliničkim centrima.

Dvadesetosmogodišnji Nemanja Gajić iz Loznice na desnom ručnom zglobu imao je agresivan tumor i ozbiljne zdravstvene probleme u protekla dva meseca. Složenu rekonstrukciju zgloba uradio je tim stručnjaka u Opštoj bolnici u Valjevu.

„Nemam nikakvih bolova. Operacija je uspešno prošla. Prezadovoljan sam, stvarno sam prezadovoljan. Svi su ovde vrhunski, nemam nijednu zamerku. Trenutno radim kao konobar, tako da ova ruka mi je neophodna baš zbog tog posla", kaže Nemanja Gajić iz Loznice.

Dr Saša Vukićević, načelnik Odeljenja ortopedije Opšte bolnice u Valjevu sa kolegom Aleksandrom Đorđevićem, subspecijalistom ortopedske onkologije sa Instituta „Banjica", metodom atotransplantacije presadio je deo kosti potkolenice na podlakticu.

„Iskorišćeno je nešto što anatomski najviše odgovara rekonstrukciji ručnog zgloba i praktično će to omogućiti funkciju", objašnjava dr Saša Vukićević, načelnik Odeljenja ortopedije. "To je deo kosti njegovog organizma, koja neće moći, najverovatnije neće doći do odbacivanja i da će funkcija, zato što je pacijent mlad, biti očuvana. Kao što je dr Đorđević rekao, period praćenja nekad traje i godinama. Za sada je postoperativni tok savršen."

Neuobičajeni hirurški zahvat kao kod pacijenta Nemanje Gajića je među prvim slučajevima u Srbiji da je urađen van kliničkih centara. Jedan od razloga je dobra saradnja Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica" i Opšte bolnice u Valjevu, u kojoj se sve češće primenjuju nove metode.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво