IT karavan u Novom Pazaru

Nakon Beograda i Zaječara, IT karavan doputovao je juče i u najmlađi grad u Srbiji, Novi Pazar. U karavanu učestvuje 2.500 osnovaca iz 25 škola širom Srbije. Projekat zajedno sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i naša medijska kuća, a đaci se bore za što bolji plasman i glavne nagrade, boravak u istraživačkoj stanici Petnica i solarnu klupu.

Učenje kroz igru o digitalnim tehnologijama i opasnostima koje vrebaju. Učili su o tome na časovima informatike a IT karavan je prilika ne samo da potvrde znanja, već i da saznaju kako se što bolje zaštiti od opasnosti koje nose digitalne tehnologije.

 "Naučili smo da ne prihvatamo sve ljude na raznim društvenim mrežama." 

"Naučio sam, ne samo ja već svi mi, da se pazimo na Internetu."

"Izbegavam, verujem i moji drugovi svi da izbegavaju neprikladne sadržaje na internetu. I sve što može da bude opasno."

I četvrta kammpanja pre svega edukuje decu o primeni novih tehnologija, ali i o načinima zloupotrebe na internetu. Neobično i negativno na globalnoj mreži može se sprečiti, ali samo uz pravilnu i pravovremenu edukaciju.

"Ovo je prilika da se zaista, na neki način, te tehnologije približe upravo krajevima kao što je  Novi Pazar, pa i drugi koji su mnogo manje razvijeni. I mislimo da će ovo postići izuzetan uspeh. Dosadašnji rezultati su bili zaista impresivni, i dobili smo sve pohvale kao Ministarstvo zbog organizovanja ovakvih karavana", kaže Irini Reljin, pomoćnik ministra u Sektoru za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj.

Neophodna je i dalja saradnja resornih ministarstava sa školama i kancelarijama za mlade. A Novopazarska je jedna od najvećih prema broju članova.

"U svim osnovnim u srednjim školama imamo timove za vršnjačku edukaciju koji se bave tom temom i u toku cele godine imamo razne aktivnosti, što radionice i edukacije, što neke javne akcije", kaže Džemaludin Paučinac, direktor Kancelarije za mlade.

U trinaest osnovnih škola na teritoriji Novog Pazara upisano je više od 10.000 učenika.

"Drago nam je što je IT karavan u Novom Pazaru. Znamo koji značaj imaju savremene tehnologije, upravo pored svih prednosti koje donose tu je veoma bitna i bezbednost dece. Imaće priliku da se kroz igru i takmičenje steknu nova znanja", kaže Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

U programu pod nazivom "Faca interneta" učestvotalo je više od 300 đaka iz pet novopazarakih osnovnih škola. Akcija traje do 22. maja, a uz pobednike iz Zrenjanina i Novog Pazara, u finalu u Beogradu nastupiće i djaci iz Niša i Čačka.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво