Poribljavanje jezera Barje

Ribočuvarska služba iz Leskovca pokriva teritoriju tri okruga na jugu Srbije, odnosno 5.700 kvadratnih kilometara reka i jezera. Na osnovu programa koji radi Prirodno-matematički fakultet iz Kragujevca leskovački ribočuvari poribljavaju jezero Barje iz kojeg se grad snabdeva vodom za piće.

Kiša i loše vreme nisu omele članove ribočuvarske službe iz Leskovca u obavljanju važnog posla na akumulacionom jezeru Barje. 

 

Obnova ribljeg fonda predstavlja jedan od najvažnijih zadataka čuvara prirode. Ovoga puta na dno jezera spušten je kavez sa pet gnezda oplođenog smuđa koja će dati pedeset hiljada jedinki.

"Trebalo bi da gnezda budu na dubini od oko metar i po. Zato smo i kaveze vezali za pontonski splav da ako dodje do variranja vodostaja ikra bude na optimalnoj dubini kako kažu stručnjaci", kaže Ninoslav Kostić iz Ribočuvarske službe Leskovac.

Akumulaciono jezero Barje, iz kojeg se Leskovac snabdeva vodom za piće, ima maksimalnu zapreminu od preko 40 miliona kubnih metara vode. Poribljeno je smuđem, deverikom, babuškom, šaranom, tolstolobikom, a tu je i klen kao autohtona vrsta. Postoji i zavidna populacija rečnog raka.

"Program radi ovlašćena kuća i Prirodno-matematički fakultet iz Kragujevca i shodno tablicama određeno je da to bude smuđ koji je jedan od atraktivnijih grabljivaca", kaže Nenad Đorđević iz Ribočuvarske službe Leskovac. "On praktično čisti jezero i nadamo se održanju kvaliteta jezera i poboljšanju vode."

Leskovačka ribočuvaska služba pokriva teritoriju Jabalaničkog, Pčinjskog i Pirotskog okruga odnosno 5.700 kvadratnih kilometara rečnih vodotokova i jezera. Samo osmoro čuvara ima pune ruke posla a godišnje podnesu oko 60 prekršajnih i desetak krivičnih prijava.

broj komentara 0 pošalji komentar