Kamen vodenice na Tibuškoj reci okreće se bez prekida vek i po

U okolini Vranja još ima vodenica u kojima se žito melje na tradicionalni način. U Tibuždu ih je pre sedamdeset godina bilo dvadeset pet, a sada rade samo dve. Ostale su zapuštene i urušene.

Zrno po zrno, od rane zore Ruščanska vodenica melje kukuruz, pšenicu, ječam, ovas i raž. Vodenični kamen ne prestaje da se okreće 150 godina. Dopremljen je iz Trstenika, tri puta je menjan, a klepa se, popravlja, svake godine.

"Kamen je promenjen osamdesete godine", kaže vodeničar Vojin Ristić, "pa će tera i dalje i mi dok smo živi i naši unuci će rade s njega."

U Tibuždu je do 1947. godine bilo je 25 vodenica. Nakon bujice 1954. godine ostalo ih je dvanaest. Sada ih ima osam, a u funkciji su samo dve.

Dragan Stoilković iz Tibužda vodeničar je bio sedamnaest godina:

"Dve vodenice sam imao. Tu je mleo Ćukovac, Šamin Dol, Dulan, za ujam 100 kila sameljem, 10 kila uzmem."

Vodenice na Tibuškoj reci građene su krajem 19. veka. Jedinu koja radi neprekidno vodeničar Dragan održava sa bratom. Nastavljaju tradiciju prirodnog mlevenja koju su im ostavili preci.

"Naša prababa Stana uz pomoć očuha sagradila je vodenicu, podigla je i obnovila je sve", kaže Dragan Ristić. "Kamen je nabavila i pustila je u rad 1887. godine."

Za meštane vodenice predstavljaju život, a vodenični kamen simbol trajanja i istrajnosti. Vodeničar Dragan kaže da je sve što se samelje u njegovoj vodenici integralno.

Vodenica ima i u okolini Vladičinog Hana i u Poljanici kod Vranja. Mnoge više ne funkcionišu, oronule su, a nema ni zainteresovanih da ih obnove.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи