Besplatna pomoć gerontodomaćica za Leskovčane

Uz posredovanje Nacionalne službe za zapošljavanje, leskovački Gerontološki centar angažovao je 15 gerontodomaćica. Besplatnu pomoć u kući naredna četiri meseca imaće šezdeset korisnika, od kojih je jedan broj sa seoskog područja.

Komunikativna, vredna, vesela kao rođena za posao gerontodomaćice. Sa njom u kuće brojnih korisnika ulazi radost. Da usluži, pomogne, sasluša. Osamdesetčetvorogodišnjoj Nadeždi Arizanović Sladjana je postala više od prijatelja spremna da dođe na svaki poziv, ne gledajući u raspored.

 

"Mi smo u stvari jedna velika porodica, kao i što ste imali priliku da vidite, ljudi su divni, podele sa nama i dobro i loše. Više puta se i našalimo, nasmejemo", kaže Slađana Antić, gerontodomaćica.

Tetka Nada je kukove operisala pre 45 godina, sada su se javili i problemi sa kolenima. Sladjana joj pruža sigurnost i oslonac u ćerkinom odsustvu zbog posla.

"Ne samo kafa, nego i da mi pristavi ručak, ima, al da mi podgreje, posluži, Marina će možda kasno da dođe, tako da Slađa je tu", navodi Nadežda Arizanović, korisnik usluge pomoć u kući.

U stanu u centru grada osamdesetogodišnji Dragoljub Mitić živi sam. Deca svako na svoju stranu. Danas bez štapa ne može jer je pao i povredio nogu. Prva je pritrčala da pomogla iskusna i posvećena gerontodomaćica Dobrila. Zato i kaže da mu je kao ćerka.

"Slažemo se lepo i stvarno su super, ovo kao da mi je Ljilja moja iz Melburna", kaže Dragoljub.

Dobrila Kvrgić, gerontodomaćica smatra da je njima mnogo važan osmeh: "Jedva čekaju, sa nestrpljenjem čekaju da dođem"

Usluga pomoć u kući 15 gerontodomaćica preko javnih radova dostupna je 2-3 puta nedeljno po 3 sata za 60 korisnika. Ovoga puta veliki je broj starih i samih na selu.

"Smatram da je ljudima u seoskim Mesnim zajednicama ta pomoć gerontodomaćica mnogo potrebnija nego ljudima u gradu jer su im resursi zajednice prosto nedostupniji", kaže Milena Mitrović, stručni radnik na uslugama u zajednici Gerontološkog centra Leskovac.

Besplatna usluga trajaće četiri meseca. A potrebe sve veća. Preko 20 odsto Leskovčana stariji su od 65 godina, a u stalnom radnom odnosu preko Gerontološkog i Centra za socijalni rad samo osam gerontodomaćica čije plate finansira grad Leskovac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи