Prvenstvo Srbije za šahistkinje u Guči

U Guči je počelo trinaesto žensko pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu, ujedno i prvo sportsko takmičenje tog ranga u prestonici srpske trube. Dragačevski kraj bio je u Jugoslaviji poznat kao šahovska destinacija, a obnova te tradicije počela je pre osam godina na "Kumovijadi" u Goračićima.

Naši šahisti na raznim međunarodnim takmičenjima postižu zapažene rezultate braneći boje Srbije, ali većina smatra da bi se popularizacijom i investiranjem u taj sport postigli još bolji rezultati.

Iako se takmiče i protiv muškaraca, šahistkinje kažu da još nije ostvarena puna ravnopravnost.

"Što se tiče muškaraca, oni dobijaju, mogu da zarade dosta više", kaže Teodora Injac, članica Šahovskog kluba "Jelica PEP" iz Goračića. "A što se tiče žena, teže je biti profesionalac, pogotovo u Srbiji."

"Žene imaju pravo da igraju sa muškarcima", ističe njena klupska koleginica Adela Jelikić. "Sad, mislim da ne treba da tražimo neki veći honorar, jer ako smatramo da služimo veći možemo da se takmičimo sa njima."

Budžet jednog šahovskog kluba je kao leva noga jednog beka iz srpskoligaškog fudbala, slikovito objašnjava međunarodni šahovski sudija Milivoje Milivojević.

Međutim, Šahovski savez Srbije planira unapređenje tog sporta. Jedan od modela je decentralizacija. Dobar primer je šahovski klub "Jelica PEP" iz Goračića, jedini seoski klub u saveznom rangu takmičenja.

"Ali ima nagoveštaja da sad i već neki drugi, evo sad recimo od ove godine u Prvu ligu je ušao šahovski klub iz Vladimiraca", kaže Dušan Cogoljević, predsednik Šahovskog saveza Srbije. "Znači, na neki način smo uticali na filozofiji razmišljanja da šah ne treba da se igra samo po centrima, nego da treba da bude malo i u ovim neurbanim sredinama, koje su i koje će postizati neke rezultate."

Lučani svake godine podižu nivo investiranja u unapređenje sporta, kaže predsednik Opštine Milivoje Dolović:

"A mi se iskreno nadamo da ćemo se kako na ovom, tako i na narednim turnirima pokazati kao dobri domaćini i zavredeti pažnju da organizujemo i neki međunarodni turnir."

Za mesec dana u Goračićima, na "Kumovijadi" u šahu će se takmičiti velemajstori iz Srbije, regiona i drugih evropskih zemalja. Međutim, na tom turniru rezultati nisu u prvom planu, koliko da se dragačevski kraj, poznat po trubi, promoviše i kao sportsko turistička destinacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво