Nastava odbrane u Zrenjaninu

U srednjim školama u Zrenjaninu završena je nastava iz predmeta Odbrana i bezbednost koji je ove školske godine uveden odlukom Ministarstava odbrane i prosvete. Uz analizu održanih časova, zrenjaninski predavači predložili su i modele nastave tog predmeta.

Jedan od mogućih načina izvođenja časa obuke iz odbrane i bezbednosti prikazali su u Tehničkoj školi u Zrenjaninu predavači iz više organizacija koji se bave ovom problematikom. Nikoli Brusinu i njegovim drugarima su osnove samoodbrane i gašenje početnih požara bili najinteresantniji.

"I da nije tako teško koristiti te protivpožarne aparate kao što se mislilo. I mnogo je zanimljivije kada su nam samo pokazali kako se oni koriste", kaže Nikola Brusin, učenik Tehničke škole.

"Naučio sam neke poteze samoodbrane i spasavanje u situacijama prirodnih nepogoda", kaže Đorđe Milivojev, učenik Tehničke škole.

Nastava odbrane je izvođena u okviru časova razrednog starešine, njome je bilo obuhvaćeno 1.400 đaka iz Srednjeg Banata, gde su časovi realizovani za 45 dana.

"Izvedena je obuka u srednjim školama sa teritorije nadležnosti Srednjobanatskog upravnog okruga u 65 odeljenja i izvedeno je više od 180 časova", objašnjava major Vlastimir Radivojević, iz Centra Ministarstva odbrane, Zrenjanin.

Nastava je imala deset tema. Nakon tri časa teorije, četvrti čas je bio poseta tehničko-taktičkom zboru u Komandi za razvoj Banatske brigade. Prosvetni radnici očekuju da ova nastava ubuduće bude u prvom polugodištu.

"Pošto su maturanti previše opterećeni pripremama za fakultet i svojim redovnim obavezama, možda je neka ideja da se to radi i da počne u septembru i u trećoj godini", kaže Milan Radaković, direktor zrenjaninske Gimnazije.

Tanja Dulović, predsednica Organizacije rezervnih vojnih starešina, smatra da terba da bude manje teorija, a više prakse:

"Učenici su nam sami to rekli. Oni su željni znanja i znaju da je svako znanje dobrodošlo, pogotovo kad treba da pomognu sebi i drugima. "

Bilo je predviđeno da nastavu izvode oficiri Ministarstva odbrane, a tamo gde ih nije bilo dovoljno, kao što je to slučaj u Zrenjaninu predavači su bili odabrane rezervne vojne starešine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара