Prva fijakerijada u Donjim Grbicama

Na petnaestak kilometara od Kragujevca nalazi se prvo eko-selo u Šumadiji - Donje Grbice. Oko hiljadu meštana neguje tradiciju ruralnog života. Iz ljubavi prema konjima organizovali su prvu fijakerijadu, sa nadom da će postati tradicionalna.

Laganim kasom, stigli su iz cele Srbije na prvu Grbičku fijakerijadu. Brižljivo negovani paradni konji, karuce i čeze u kojima su se, davno vozili i njihovi preci,okupili su na jednom mestu, gotovo celo selo.

"Ovo je nešto, što je, siguran sam, naš narod odavno je čekao da se vrati, nešto zaboravljeno, što je izgubljeno, što su naši običaji, naša tradicija", kaže Dragan Bataljević iz Konjičkog kluba "Šumadinac 2018".

A Grbice imaju čime da se pohvale gostima.To je jedino šumadijsko ekološko selo i vazdušna banja.

Na brdu Gradina koje je sada obraslo šumom nalaze se ostaci srednjovekovnog Lazarevog grada. Zidan je od kamena iz obližnjeg majdana.

Živelo se ovde od davnina. I ostajalo. Dobri putevi, plodna zemlja, četvororazredna škola, ali i blizina grada doprineli su da kuće i danas budu pune.

Dragan Marković, predsednik MZ Donje Grbice kaže da se meštani ne bave toliko poljoprivredom, već da svaki ima još po neku dodatnu delatnost, ali vraćaju se kući, tu žive.

"Deca su divna, njihovi roditelji su divni pravi domaćini, uvek se odazovu svim našim aktivnostima, svoj organizaciji, ništa im nije teško i pored svojih seoskih obaveza", navodi učiteljica Sanja Krstić Obradović.

A, prva fijakerijada i izbor za najlepše konje i zaprege se ne propušta:

"Prvi put sam videla kočiju, što do sad nisam."

"Baš su mi se svideli konji, svi su baš lepi, a nekako su oni crni najlepši."

"Jeste konj posebna životinja, kome jednom uđe pod kožu, više ne izlazi."

"Konj je jednostavno prelepa, plemenita životinja, vrlo je zahvalno biti sa njima."

Putin, Vera, Cole i Zvezdan, njihovi ponosni vlasnici, poneli su iz Donjih Grbica pehare, a svi učesnici lepe utiske. Želja domaćina je, da poput Crepaje, jednog dana postanu, poznati, baš po fijakerijadi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи