Svima na radost - festival dečjeg folklora u Trsteniku

Trstenik je proteklog vikenda ugostio pet stotina mladih, učesnika 20. Međunarodnog dečjeg festivala folklora, održanog pod sloganom "Svima na radost".

"Svima na radost" je pravi festivalski slogan, jer su mališani iz Republike Srpske, Makedonije, Vladičinog Hana, Kostolca, Aranđelovca, Aleksandrovca i naravno grada domaćina - kulturno-umetničkih društava iz Trstenika i okoline, ulepšali vikend žiteljima ove pomoravske varoši, Milutovca i Velike Drenove.

Najvažnije je da ih je vreme poslužilo, pa su deca u nošnjama defilovala gradom, a posebna atrakcija bilo je veliko Šumadijsko kolo na centralnom Gradskom trgu koje su simbolično igrali svi učesnici. 

"Najvažnije je da učešćem na festivalima širimo drugarstvo, sve drugo je manje bitno", rekla nam je jedna od učesnica festivala, članica Kulturno-umetničkog društva "Tradicija" iz Trstenika.

Njen mnogo mlađi osmogodišnji kolega nam se pohvalio kako je za godinu i po naučio da igra Moravac i Žikino kolo, koja se najviše igraju u ovom delu Pomoravlja.

Desetogodišnje devojčice iz Kostolca, ponose se nošnjom iz vlaškog kraja. Pre su sa njima putovale mame, a sada se same oblače i šminkaju za nastup.

"Ovih petsto mališana, razdraganih, veselih, garancija su da će se tradicija očuvati", naglašava trstenički koreograf Dragan Marković. "Misija nas starijih je da im znanje o našem kulturnom nasleđu prenesemo i naučimo ih igrama koje su igrale mnoge generacije pre nas."

Festival je ove godine prvi put finansijski pomoglo i Ministarstvo kulture, uz pokrovitelje opštinu Trstenik, Narodni univerzitet i Turističku organizaciju koji su uz ovu manifestaciju od početka. Pune dve decenije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво