Niš: Otvoren prvi Romski kulturni centar u Srbiji

Uoči najvećeg romskog praznika Đurđevdana u Nišu je sinoć otvoren Romski kulturni centar. To je prva institucija u Srbiji koja će se baviti očuvanjem kulture Roma, a ujedno i ostvarenje njihovog dugogodišnjeg sna.

Bez kulture nema naroda ni budućnosti, ali ni prošlosti, smatraju Romi koji navode da je otvaranje Romskog kulturnog centra za njihovu zajednicu veliki dan.

"Konačno institucionalno nešto što Rome može da dovede u kontekst evropskog sistema kulturnih vrednosti na meritornoj traci u kojoj će zapravo sve ono što Romi jesu, a nije bilo de fakto i de jure na mapi kulturne ponude biti promovisano", kaže Zoran Tairović, akademski slikar.

"Kad je neko različit i kada ne potpada pod kalupe, različitost može da bude raznovrsna onda uvek postoje predrasude, a ako si različit i ako si još i Rom onda je to još dodatni teret", kaže Nataša Tasić, operska pevačica.

Romska kultura u ovom centru neće biti kako kažu stereotipno igranje i pevanje.

"Nećemo razgovarati o igri i pesmi, nego ćemo razgovarati o elementima života o stanovanju, obrazovanju, ali sa aspekta kulture o identitetu malo ćemo da se bavimo i arhivistikom", ističe Osman Balić, direktor YUROM centra.

Osim podrške brojnih organizacija i Nacionalnog saveta Roma iz koga najavljuju otvarnje sličnih institucija i u drugim gradovima, Niš je za otvaranje prvog romskog kulturnog centra u Srbiji izdvojio 3,6 miliona dinara.

"Ne samo da se očuva kulturna baština, jezik, tradicija uopšte kultura nego da damo doprinos i da se unapredi, jer retko koji narod je tako delio sudbinu sa srpskim narodom kao što su to naši Romi", navodi Darko Bulatović, gradonačelnik Niša.

"Kultura je izuzetno moćan mehanizam za borbu protiv stereotipa i predrasuda koje prema Romima svakako postoje i ono što mi smatramo da će ovaj kulturni centar raditi na tome da se te predrasude minimalizuju", smatra Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

U Srbiji zvanično živi blizu 150.000 Roma, u Nišu manje od 8.000, ali mnogi smatraju da ih ima bar dvostruko više.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи