Porast i vodostaja i smeća u Banatu

Zbog veće količine padavina u slivu banatskih vodotoka porastao je vodostaj i uvedena redovna odbrana od poplava na Tamišu i Neri. Iz susedne Rumunije, Tamišom je doplovila i veća količina smeća.

Prema brzini kojom se kreće, može se zaključiti da je smeće stiglo u donji deo toka Tamiša, odnosno u južni Banat. Usko grlo je brana između Botoša i Tomaševca gde velika stabla, granje, plastične flaše zaglavljuju.

Brana je trenutno podignuta za protok vode i sadržaj koji nosi Tamiš prolazi kroz. Nadležne službe JVP "Vode Vojvodine" su saopštile da će uklanjati smeće, ukoliko to bude ugrozilo normalan protok vode kroz ovaj objekat.

Stanovnici sela uz Tamiš izražavaju nezadovoljstvo što se smeće sada premestilo u njihovo priobalje, jer će delom ove plastične flaše da se zadrže na obalama uz sela Jaša Tomić, Sečanj, Tomaševac, Orlovat.

Najbliži granici meštani sela Jaša Tomić sumnjaju da je smeće stiglo sa neke od deponija iz susedne Rumunije.

"To na viši nivo mora da se podigne, znači da neka međudržavna saradnja mora da postoji. nemoguće da neka deponija pored samo obale reke postoji, da li je to na petom-šestom kilometru ovde u prvom selu ili je negde dalje, ali je činjenica da postoji. I to nije sad prvi put već unazad nekoliko godina, čim dođe Tamiš gore on jednostavno im očisti deponiju i ne moraju da je čiste", kaže Dragan Popara iz Mesne zajednice Jaša Tomić, a Dušan Milošević iz Sečnja smatra:

"Ljudi koji borave pored prirode i posle svoga boravka ostavljaju velike količine smeća i Tamiš kada ovako nadolazi diže i nosi sa sobom to."

Tamiš će po procenama u Javnom vodoprivrednom preduzeću Vode Vojvodine rasti još dva dana i ako ne bude novih padavina, tada bi trebalo da se smiri stanje na ovoj inače bujičnoj reci.

Danas je vodostaj Tamiša iznosio oko 420 centimetara, a rastao je oko deset centimetara na sat. Redovna odbrana od poplava je uvedena na delu toka od državne granice sa Rumunijom do Sečnja u dužini od 30,5 po kilometara. Što se tiče reke Nere na jugu Banata, redovna odbrana je uvedena na 3,85 kilometara kod naselja Kusić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи