Nema predaha za povrtare u Jablanici

U Jablaničkom okrugu povrće se sadi na 13 000 hektara, od toga je pod plastenicima 2500 hektara. Leskovački povrtari ovih dana imaju pune ruke posla. Vadi se mlad krompir, berba krastavaca je u jeku, a za koji dan počinje i sadnja kupusa.

Na imanju Stojkovića u Navalinu kod Leskovcu kao u košnici. Posla je na pretek. U šezdesetak plastenika na 2 hektara u sezoni proizvedu 500 tona krastavaca i paradajza. Godišnje ulažu 5 miliona dinara.Toliko je novca izdvojeno i za izgradnju ovog magacina za skladištenje i pakovanje robe.

"Sve što uzmemo ulažemo u nova dostignuća,u nove zahteve koji veliki lanci traže od nas", kaže Jovica Stojković, povrtar iz Navalina.

Pored magacina uređuje se i prostor namenjen radnicima.Trenutno ih je deset. Srbislav je prezadovoljan. Ovde radi već 15 godina.

"Od sejanja do branja,pakovanja. Sve mogu da radim. Ložim i kotlove. Što radi gazda radim i ja", navodi radnik Srbislav Trajković.

I u domaćinstvu Jovanovića ovih dana posla ima za svakog od sedmoro članova. Pleve i navodnjavaju papriku, vezuju paradajz, beru krastavac. Povrće sade na 3,5 hektara.

"Radimo koliko možemo mi stari, ovi mladi rade više", kaže Vinka Jovanović, iz Navalina.

Svakog trećeg dana u zadrugu odvoze oko 700 kilograma krastavaca.

"U sezoni proizvedemo od 25 do 30 tona. Do sada je toliko bilo sad se nadamo da bude malo povećanje", kaže Jovan Jovanović, povrtar iz Navalina.

Novica svakodnevno proverava rasad kupusa i paprike ajvarke.Sadnja na otvorenom počinje za desetak dana.

"Ima vremenskih oscijalija .Eto čas je oblačno, kiša,p rovetravanja su obavezna. Borimo se koliko možemo", kaže Novica Jovanović, povrtar iz Navalina.

Uz subvencije države i povoljne kredite leskovački povrtari ne staju sa ulaganjima u osavremenjavanje i povećanje plasteničke proizvodnje. Nadaju se da će i ove godine znatne količine povrća iz ovih malih fabrika otići i na strano tržište.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво