Privatni muzej u Glogonju

Pančevački vajar Gorski Kabadaja otvorio je u Glogonju muzej. Stalnu postavku čine njegova dela, a izlagaće i njegove kolege likovni umetnici. Muzej je besplatan za sve posetioce.

Prvi susret sa umetničkim delima posetioci muzeja u Glogonju imaju još pri ulasku u dvorište, gde je vajarska postavka Gorskog Kabadaje nazvana "Emocije kroz vreme".

To je serija autoportreta, koju je umetnik radio u terakoti poslednjih godina. U sklopu muzeja je atelje, gde nastaju novi radovi, i izložbeni prostor gde se mogu videti različite instalacije, ali i slike i grafike.

"Ovde imam sve uslove, mogu da radim na otvorenom, ali i u ateljeu. Imam veliku peć, lako transportujem, lako ispečem. Otvorio sam muzej baš zbog toga da mogu ovde da izlažem te radove", kaže vajar Gorski Kabadaja.

Kabadaja zajedno sa svojom koleginicom Vesnom Pavlović priprema projekat pod radnim nazivom "Soba za zabavu". On pravi sto za igru ne ljuti se čoveče od limenki, a ona radi omote za ploče i priprema instalaciju, preko koje će posetioci moći da puštaju muziku.

"Moći će da igraju ‘Ne ljuti se čoveče’ sa punim limenkama piva, naravno to je za 18+, koncept je da limenka kad uđe u kućicu mora da bude prazna. Moći će i da slušaju muziku, i to eks ju bendove", objašnjava grafičarka Vesna Pavlović.

Jedna od ideja je da se napravi vajarska kolonija u Glogonju, gde bi se umetnicima olakšalo da ne plaćaju kotizaciju i troše veliki novac za transport dela, što je inače problem kad hoće negde da izlažu. Za to je potrebna pomoć sponzora.

"Imao sam želju da obnovim nekadašnji PIJS, pančevačku izložbu jugoslovenske skulpture, ali ja bih napravio PISS, izložbu svetske skulpture. Zvao bih ljude sa kojima sam studirao, iz Moldavije, Kine, Čilea", kaže Gorski Kabadaja.

Želja umetnika je da dela nastala u koloniji budu poklonjena Pančevu i da stoje u Narodnoj bašti, kako bi ulepšala taj prostor po ugledu na neke naše i svetske gradove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи