Voćni aranžmani jedne Šapčanke

Vesna Lazić iz Šapca, od voća može da napravi sve što poželi. Od jabuka, pomorandži, dinja, grožđa u njenoj kuhinji nastaju cvetne korpe, labudovi, ježevi, papagaji. Aranžmane je počela da pravi pre 6 godina, da bi joj deca umesto slatkiša jela voće, a sada joj je hobi dodatni izvor prihoda.

Jabuka, biber, mašta, dobra volja i samo nekoliko minuta dovoljni su da bi od voća u kuhinji Vesne Lazić nastao rak. Najzahtevniji je labud za čiju izradu je potrebno više od 4 sata rada.

"Pažnju trebalo bi obratiti na sam kvalitet voća, da nije prezrelo, da nije previše zeleno, da je lako za rad i da ostane sveže do samog posluživanja. Bitno je jako da bude veliki asortiman voća, da možemo da se igramo sa bojama, da to sve kada se složi bude tako lepo, šareno, zanimljivo", navodi Vesna Lazić iz Šapca.

Vesna je zaposlena u galeriji Kulturnog centra i sa umetnicima se druži skoro tri decenije. Sve što je naučila od njih o oblicima i bojama, primenila je u svojoj kuhinji. Voćne aranžmane, počela je da pravi zbog dece, a zatim ih je poklanjala prijateljima. Ubrzo su stigle i prve porudžbine.

"Prvo sam pojeo ježa, zatim raka, pticu i medveda a u konačom zbiru sestra i ja pojeli smo čitavo životinjsko cartsvo, odnosno, cilj svega, mamin cilj je bio da privoli nas da umesto slatkiša jedemo voće u čemu je i uspela", kaže Vesnin sin Boško Lazić.

Sve što joj je potrebno za rad, Vesna ima u svojoj kuhinji, od čačkalica, štapića do ukrasnih čaša i ogledala. Da ne bi oksidiralo voće, štiti limunskom kiselinom ili želatinom a pre svega ga dobro opere.

"Dok pravim dekoracije, ja pre svega uživam, igram se s bojama, s oblicima, to seckanje mene opušta, jednostavno uživam, igram se kao dete. Sviđa mi se to igranje zato što tu nema ništa da se baci, iako se nešto pogreši, uvek može da se pojede", kaže Vesna.

Da bi voće ostalo sveže, Vesna uglavnom aranžmane pravi noću. Pored toga što je lepa, svaka njena dekoracija je i ukusna i zdrava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво