Sećanje na Bečkerečku ćupriju

Zrenjanin ima devet mostova na Begeju i jedan koji je ostao na suvom nakon regulacije ove reke. Mosta koji je u pesmi opevan više nema, demontiran je 1969. godine, ali se o njemu i danas govori sa posebnim emocijama.

Najvatreniji zagovornik da se sačuva Bečkerečka ćuprija bila je istoričarka umetnosti Vukica Popović, kojoj je na pedesetogodišnjicu od rušenja mosta Narodni muzej u Zrenjaninu posvetio izložbu.

Deo postavke bilo je i prikazivanje televizijskog filma nastalog u Televiziji Beograd, koji je RTS za potrebe izložbe digitalizovao.

"Čuli smo da je film iz 1975. Rekli smo ovo moramo da nabavimo, ovako i onako. Baš iz tog razloga što je već te sedamdesete godine su sad već jedna onako davna prošlost. Ono što je vrlo zanimljivo da je prikazana istorija našeg grada kroz sadržaje ovdašnjih ustanova kulture", kaže kustos Filip Krčmar.

Sećanje na lepotu Bečkerečke ćuprije još uvek traje. Često se pokreću inicijative da se na neki način obeleži mesto gde je bio most od kovanog gvožđa, preko kojeg su prelazila četiri konja debela.

"Postoji naprimer ideja da se napravi replika, prosto neka minijaturna koja bi bila izlivena možda u bronzi i ona bi stajala na današnjem pešačkom mostu. Ima raznih ideja, ali često finansije su najveći problem u celoj toj priči", navodi Dejan Vorgić iz Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

Gradnja čeličnog Velikog mosta koji je kasnije nazvan Bečkerečka ćuprija završena je 1904. Srušen je 1969. zbog regulacije Begeja i dotrajalosti, kažu tadašnji stručni izveštaji. Od njega su ostala samo dva ukrasa sa vrha konstrukcije, koja stoje na obali Begeja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво