U Valjevu subvencije poljoprivrednicima i za poboljšanje hemijskog sastava zemljišta

Nakon urađene karte plodnosti zemljišta, koju je finansirao grad Valjevo, saradnja sa Poljoprivrednom stručnom službom na unapređivanju proizvodnje nastavljena je projektima za novu subvenciju. Lokalna samouprava finansiraće stručnu raspodelu materijala kojim će poboljšati sastav zemljišta.

Sve lošijem kvalitetu zemljišta, za većinu voćarskih kultura u valjevskom kraju neophodna su poboljšanja dodavanjem krečnog materijala.

Na osnovu preporuka stručnjaka iz karte plodnosti zemljišta, lokalna samouprava je uvela novu subvenciju a koju su zainteresovani poljoprivrednici zbog sve manjih prinosa:

"Bili su veći prinosi, mi smo dostizali do 20 tona na hektar i po, sada se to smanjilo", kaže Budimir Simić iz Brezovica. "Ne možemo na hektar i po naše površine dobiti ni 9 tona. Da bismo povećali prinos moramo da koristimo ta sredstva. PH vrednost našeg zemljišta  je 5, to je veoma nisko, treba da je podignemo bar na 7." 

Veoma kisela zemljišta biće poboljšana, u skladu sa preciznim preporukama poljoprivrednih stručnjaka. Uz krečni materijal, domaćinstvo koje ostvari pravo na subvenciju, dobiće elaborat poboljšanja sastava zemljišta:

"Na osnovu pokazanog kvaliteta zemljišta, na osnovu PH vrednosti, za svaku parcelu radićemo projekat kalcizacije. Tako da će svaka parcela i svaki poljoprivrednik koji bude konkurisao dobiti tačnu količinu, potrebnu količinu da bi to zemljište imalo potrebni nivo kiselosti", navodi Svetislav Marković, direktor PSSS Valjevo.

"U odnosu na projekat koji uradi Poljoprivredna stručna služba mi ćemo davati određene količine krečnog materijala", ističe Bojan Bošković, direktor JP "Agrorazvoj valjevske doline". "Ove godine planiramo da popravimo kvalitet zemljišta površine 200 hektara, prema preporukama stručnjaka, a narednih godina i da povećamo." 

Valjevo je i ove godine izdvojilo više sredstava za subvencije u poljoprivredi. Lokalni budžet za poljoprivredu za dve godine uvećan je sa 8 na 40 miliona dinara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 29. apr 2019, 13:17) - anonymous [neregistrovani]

Subvencije

Bilo bi vrlo interesantno videti tu specifikaciju, jer ovo liči na SF