Ulaganja na jugu Srbije

Od 2000. godine, preko Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Vlada je u te tri opštine uložila 35 miliona evra, a međunarodna zajednica još 95 miliona. Za ovu godinu određena su 264 miliona dinara, od kojih je 40 odsto namenjeno za Bujanovac.

Ulagano je godinama u infrastrukturu Bujanovca, obnavljani su dotrajali putevi i građeni novi u centru opštine i u selima. Neki veći projekti rade se više godina, a infrastruktura je i dalje prioritet.

"Mi nastojimo da u svakom naselju asfaltiramo barem glavne ulice, da tamo sprovedemo vodovod, da se uradi kanalizacija. To će zahtevati još dugo godina angažovanja i izdvajanja sredstava kako iz lokalnog budžeta, tako i iz budžeta Koordinacionog tela", kaže Šaip Kamberi, predsednik Opštine Bujanovac.

Više od polovine stanovnika opštine Bujanovac živi od poljoprivrede, ali nedostaju prerađivački kapaciteti. Za meštane su prioriteti za ulaganje poljoprivreda i proizvodnja.

Sredstvima Koordinacionog tela i Evropske unije izgrađen je i Ekonomski fakultet sa dvojezičnom nastavom. Odvajaju se sredstva i za privrednike, da kupe mašine, opremu za proizvodnju.

"Za mala i srednja preduzeća bespovratna sredstva. Stipendiramo preko 320 učenika srednjih škola, stipendiramo 30 studenata u Novom Sadu, kao i pomoć svima onima u urgentnim situacijama za koje lokalna samouprava iskaže potrebu", navodi Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu.

Za realizaciju projekata i ove godine opština Bujanovac dobila je najviše sredstava od Koordinacionog tela: 109,5 miliona dinara, Preševo oko 102 miliona, a Medveđa 53 miliona dinara.

broj komentara 0 pošalji komentar