Pisci iz bivše Jugoslavije na festivalu u Užicu

U Užicu se večeras završava književni festival „Na pola puta” koji u užičkoj Gimnaziji okuplja književnike, a poslednjih godina i srednjoškolce iz regiona.

Pisac za katedrom, a gimnazijalci u klupama - predavanje ali i ukrštanje mišljenja-tako izgledaju časovi književnosti u vreme festivala "Na pola puta" posebnog i po tom što đaci i profesori užičke gimnazije sami biraju učesnike. Teme i sagovornici brišu granice.

"Ovo mi je jedan od najvažnijih momenata tokom školske godine jer mi u septembru već znamo ko će biti pisci, počinjemo da čitamo njihova dela, razmišljamo na koji način možemo da izvedemo njihovu priču", kaže Anja Rosić, učenica Gimnazije u Užicu.

"Festival koji se bavi kulturom i nekako zbližava mladost iz regiona i pokazuje koliko smo svi na kraju dana isti, kako se bavimo istim stvarima, kako nam je humor isti", ističe Petar Dolić iz Sarajeva.

"Jako dobro društvo", naglašava Mirza Čustović, iz Sarajeva, "na istoj strani knjige i otprilike možemo da dijelimo zzanimanje prema literaturi, prema bilo kakvoj vrsti rasprave."

Za učesnike festivala koji je ime dobio simbolično po tome što se Užice nalazi na pola puta između Beograda i Sarajeva, dolazak u Užice je takođe zadovoljstvo.

"Kad uđeš u Užice a znaš da je u toku festival, ti osetiš jedno treperenje, jedno treptanje u vazduhu, prosto uzbuđenje", kaže Jasminka Petrović, književnica iz Beograda. "Kada su čitanja u pozorištu, da ti nemaš mesta, da moraš da dođeš barem pola sata ranije, da si srećan ako nađeš mesto na podu."

Ovogodišnjem festivalu poseban pečat dao je prateći program - pre svega izložba ilustracija Boba Živkovića i pozorišna predstava Reflektor teatra "Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi", kao i podsećanje na počivše učesnike užičke Književne republike Dašu Drndić i Predraga Lucića "Svako ima nekog koga nema".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи