Bosanske pite u Banatskom Despotovcu

Udruženje žena iz Banatskog Despotovca, sela kod Zrenjanina skoro dve decenije organizuje manifestaciju u čast pite. Posetioci su ove godine mogli da probaju stotinak različitih savijača napravljenih po posebnom, tradicionalnom receptu.

Za porodice doseljene nakon Drugog svetskog rata u Banat tradicionalna jela bila su deo zavičaja. U selu Banatski Despotovac, petnaestak kilometara udaljenom od Zrenjanina, sa kolena na koleno prenosi se recept i način spravljanja bosanske pite i nema domaćinstva gde se ne sprema ili domaćice koja ne zna da je napravi. 

 

Sedamnaesti put održana je manifestacija u čast savijače za koju testo, po propozicijama, mora biti ručno urađeno i razvučeno, obavezno sa krompirom, zeljem ili sirom.

"Nije ona što se kupuje u pekari. Znači, mi svaku pitu mesimo, razvlačimo na tanko, ne na kore, ne ništa na brzinu nego polako", objašnjava Ljiljana Savković iz Asocijacije žena Banatski Despotovac. "Svaka je kora napravljena kako treba, lepo kada je razvučete i pospete ona dobije tu mekoću, slast. To je baš ona prava bosanska pita."

Organizator manifestacije je Asocijacija žena iz Banatskog Despotovca. Za posetioce degustacija pedeset raznih pita, ali prilika da se nauči način spremanja tradicionalnog jela koje je ostalo u porodicama deo Bosne.

"Ide brašno, so i voda. Dobro se zamesi, odradi, pa se ostavi da odstoji. Onda se opet razvuče malo, premaže se mast, pa još malo odstoji i tek se tada razvlači", objašnjava Lenka Stanivuk, učesnica manifestacije.

Božidar Konjik, predsednik Saveta MZ Banatski Despotovac kaže da izuzetno ozbiljno shvataju ovu manifestaciju:

"Pogotovo ta asocijacija žena, one se baš do poslednjeg atoma potrude da bi ovo ispalo dobro. Jer, ipak treba napraviti 50, 100 pita, nije malo! A sve nas je manje, sve je manje starijih žena koje hoće da se private toga, mlađe malo slabije, ali i one se trude."

Kod pita su se ocenjivali izgled, kvalitet testa, nadeva, ali je ukus bio presudan. Zanimljivo, tri najbolje ocenjene pite bile su tradicionalne krompiruše.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво