Pretakanje bratskog vina i razmena đaka iz Župe i Tikveša

Srednja škola „Sveti Trifun” u Aleksandrovcu ugostila je đake i profesore vinogradarsko-vinarskog smera iz Kavadaraca u Makedoniji. I Župa i Tikveš su najznačajniji vinogradarski rejoni u svojim državama, pa je ovo druženje značajno i za razvoj struke.

Zatekli smo ih u školskom vinogradu koji se prostire na sedam hektara. Razgovarali su sa profesorima o zaštiti vinove loze i upoređivali svoja iskustva, iz Srbije i Makedonije.

Posle praktične nastave usledilo je upoznavanje sa istorijom vinorodne Župe u Muzeju vinogradarstva. 

To je bilo novo iskustvo i za Aleksandra Ćirića, učenika aleksandrovačke škole „Sveti Trifun”:

„Mi smo dosta toga naučili novog od njih, što mi do sada ovde nismo primenjivali od tehnologija kojima se oni bave i kojima su svoje učenike učili.”

„Internat je super”, kaže Mitre Mitrevski, učenik škole „Đorče Petrov” u Kavadarcima. „Đaci su ovde dobri prema nama. Putovali smo i u Vrnjačku Banju.”

Njegova drugarica Marija Tomova „impresionarana je druželjubivošću učenika i svih u školi”:

„Sve je dobro, super. Meni je ovde super i iskreno ne bih se ni vraćala kući.”

Za sedam dana gosti su obišli poznate župske i šumadijske vinarije. Sličan program je, ističe Dejan Mihajlović, profesor vinarstva, organizovan i za decu iz Aleksandrovca koja su trenutno u Makedoniji: 

„Deca pohađaju nastavu i u Makedoniji i u Srbiji, i takođe su na praktičnoj nastavi gde su ove godine vozili traktore, bili na vežbama iz maehanizacije.”

„Radili smo neke vežbe koje kod nas nemamo”, objašnjava Koco Popov, profesor poljoprivrede i vinarstva u Kavadarcima. „Proveravali smo ispravnost mašina za zaštitu bilja. Radili smo i drugu vežbu - ispitivanje alkohola u vinu.”

„Najvažnija je razmena iskustva među učenicima i profesorima, sticanje novih poznanstava, građenje svesti za samo obrazovanje i građenje svesti za proizvodnju, odnosno struku”, naglašava profesor vinogradarstva Goran Kerov.

Prijateljstvo škola dva značajna vinogorja na Balkanu traje tri godine. Počelo je spravljanjem i pretakanjem bratskog vina, nastavljeno razmenom đaka, a nedavno i ozvaničeno potpisivanjem povelje o bratimljenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се