Prihvat za novi život - resocijalizacija maloletnih osuđenika

Dokumentarni film „Komanda ljubav”, rediteljke Marine Kovačević, o rehabilitaciji osuđenika iz Sremske Mitrovice uz pomoć pasa iz azila, prikazan je štićenicima Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu. Posle projekcije filma, akteri su podelili iskustva sa maloletnicima na izdržavanju kazne o suštini projekta „Prihvat za novi život” koji će se ubuduće, uz pomoć misije OEBS-a u Srbiji i organizacije HELP, sprovoditi u ovoj ustanovi i Kazneno-popravnom zavodu u Valjevu.

Slični projekti postoje u Škotskoj  i Španiji, a u zatvoru u Sremskoj Mitrovici otišli su korak dalje i osnovali prihvatilište za pse lutalice.

Osim što brinu o ljubimcima, uče pravila dresure, osuđenici  pohađaju i kurs kreativnog pisanja, ne bi li bolje izrazili svoja osećanja. 

„Čudna je to veza između pasa i ljudi”, kaže D.Š. „Širok je to spektar gde pas može da pomogne. Uz jedan dobar trening i ostalo nadam se da uz pomoć komandira, da ću sigurno ostati u tome.”

R.Đ. kaže da im je to pomoglo da život vide na neki novi način i da su neki od njih odlučili da se time bave i kasnije, posle izdržavanja kazne:

„Tome svemu je doprinela mnogo i Marinina radionica kreativnog pisanja gde smo, eto, ta iskustva koja smo stekli provodeći vreme sa psima i svoja osećanja prenosili na papir.” 

„Oni su ne samo imali priliku da verbalizuju osećanja nego i da sebi objasne šta osećaju”, ističe Marina Kovačević, direktorka Instituta za performativne umetnosti i socijalni rad. „To su ljudi koji dolaze iz nekih sredina gde je to prilično teško. Tako da bila je šteta ne zabeležiti proces. Ideja je bila kolektivna kreativnost. Svako ima prava na grešku i na to da grešku popravi i pretvori u nešto dobro.”

Kroz ovaj program do sada je prošlo osamdeset osuđenika koji su dobili certifikate  o završenoj obuci za dresuru pasa i poznavanje veterine, što će im pomoći u nalaženju posla nakon odslužene kazne.

Ali to je samo jedan od benefita ovog programa, smatra Aleksandar Alimpić, upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici:

„Možemo da kažemo da imamo veliki rast empatije. I ono što je Marina u filmu mogla da kaže ‘Ko voli životinje, voli i ljude’. Ja mogu da potvrdim da je više od polovine ovih momaka koji su učestvovali u programu bilo u zatvorenom delu Zavoda. Pojedini od njih su bili na ivici i imali su problema sa agresijom, imali su problema sa uklapanjem, socijalnim okruženjem, i tako dalje. Međutim, radom na ovom projektu oni su postali mnogo tolerantniji. U Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu lečimo uzrok onoga što zovemo sutra osuđenik. Znači ovde  se zovu štićenici, a ovde ćemo pokušati da utičemo na njih da nikada ne dođu do stadijuma da budu osuđenici.”

Miloš Ristić, upravnik Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu najavio je da će potpisati ugovor sa Javnim komunalnim preduzećem u Kruševcu:

„Iz njihovog azila dobićemo desetak pasa sa kojima će naši štićenici potom po planu i programu proći celu obuku.”

Po ovom modelu projekat će do kraja godine početi da se sprovodi u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, a potom u Valjevu. U međuvremenu radiće se i na otvaranju prihvatilišta za pse u niškom zatvoru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво