Na Dan knjige kruševački osnovci darivali biblioteke seoskih škola

Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava, koji se obeležava u znak sećanja na velikane književnosti - Šekspira i Servantesa. Koliko se, i šta čita proveravale su kolege iz Kruševca i Niša.

Akciji prikupljanja knjiga za formiranje bibliteka u pet područnih odeljenja OŠ "Vladislav Savić Jan", kruševački osnovci su se u velikom broju odazvali, darujući svoje omiljene naslove s mnogo ljubavi.

"Ja mislim da je izuzetno važan osećaj darivanja, iz prostog razloga što je pojava multitaskinga, interneta i razvoj tehnologija našu decu odveo u smeru koji jeste u skladu sa 21. vekom ali je ona baza zapravo knjiga i njoj se uvek trebamo vraćati", kaže Ana Paunović iz Razvojnog centra Srbije.

Ljubav prema pisanoj reči u OŠ „Jovan Popović" s pažnjom neguju. Kroz pozorišne predstave, radionice i časove stvarajući atmosferu i okruženje koje mališane motiviše.

„Čitam zato što moja učiteljica nama stalno priča ja sam mnogo volela da čitam pa sam počeo i ja da čitam sa njom i onda sam zavoleo da čitam", kaže jedan od njih.

"Mi koji volimo knjigu i rado čitamo se zaista trudimo u školi da tu ljubav prenesemo našoj deci i zasita mislim da je u samoj porodici, a onda i školi ključ tog uspeha. Postati dobar čitalac. Svestrana ličnost, neko ko će umeti da ceni umetnost i lepu reč", navodi Sandra Popović, profesor razredne nastave u OŠ "Jovan Popović" u Kruševcu.

Sa promenom interesovanja u starijim razredima menjaju se mnoge , pa i čitalačke navike.

"Oni se uvek bune kada je u pitanju lektira više bi voleli da čitaju drugačije knjige, nešto što njima odgovara, njihovom uzrastu ne klasike naše književnosti, one pisce koje smo mi ranije čitali, ali dobro možda će se nešto i u tom smislu promeniti", kaže Ivana Pavlović, profesorka srpskog jezika u Devetoj ginmaniziji u Nišu.

Ljubav prema knjizi i pisanoj reči razvija se mnogo pre nego nam škola odredi šta ćemo čitati , a najveću odgovornost da se ta ljubav kod dece i razvije snose roditelji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво