Znamenitosti Pančeva: Pogled s reke

Od pre dve godine Pančevci, ali i svi koji posete ovaj grad mogu katamaranom da plove Tamišom i da upoznaju grad i sve njegove znamenitosti na jedan drugačiji način - sa reke. Počela je nova turistička sezona u kojoj će i ponuda biti još raznovrsnija.

Dva jedinstvena svetionika na ušću Tamiša u Dunav predstavljaju vodene kapije grada i najlepši su ulaz u Pančevo.

Sa reke brojne građevine od istorijskog značaja izgledaju drugačije. Posetioci od vodiča mogu čuti sve o staroj svilari, Vajfertovoj pivari, Uspenskoj i Preobraženskoj crkvi:

"Stvarno bi ovo trebalo forsirati, jer većina nas i ne zna šta se sve nalazi malo dalje od nas", kaže Snežana Marković.

"Nikada nismo vodili računa o tome šta se nalazi sa desne strane Tamiša, znamo da je sve to tu negde, da su se tu snimali i neki filmovi, ali nismo čuli ovako lepo upakovano kao što nam je kapetan objasnio sve sa istorijskim činjenicama", navodi Snežana Marjanov.

U Turističkoj organizaciji planiraju da sledećeg meseca upute poziv svim školama u gradu da počnu sa edukativnim časovima sa reke, jer većina đaka nikada nije plovila Tamišom:

"Najviše su mi se svidele ribe koje su iskakale iz vode, labudovi, voda koja je divna i pogled je super", navodi učenica Milica Vincer, a njena drugarica Una Radić dodaje: „Najviše su mi se svideli voda i talasi kako idu u ritmu kao neka pesma."

Pančevo je zahvaljujući vožnji katamaranom u poslednje dve godine posetilo oko 6.500 turista:

"Dolaze turisti sa svih strana i iz regiona, ali i drugih država. Zadovoljni smo, ove godine promovišemo 110 godina od izgradnje naših svetionika", kaže Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo.

"Svojim privatnim plovilom obišao sam sve kuda se može ploviti, svaki kanal, svaku rečicu sam oplovio i ne zato što sam lokal-patriota, ali meni je Tamiš najlepši", kaže Dušan Antonijev, kapetan i vodič.

U novoj sezoni, turističke vožnje Tamišom organizovane su od srede do nedelje, tri puta dnevno, a u dogovoru sa turističkom organizacijom moguće je i zakupiti katamaran s kapetanom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво