Porodica iz Mirosaljaca godišnje preradi 1.200 tona jagodastog voća

Porodična firma "Drenovac" iz ariljskog sela Mirosaljci, gotovo tri decenije otkupljuje, zamrzava i prodaje bobičasto i jagodasto voće. Pre sedam godina počeli su i da primenjuju i savremeni metod sušenja - liofilizaciju. Imaju trideset petoro zaposlenih i godišnje prerade 1.200 tona malina, kupina i jagoda.

U vreme kada se uspeh na tržištu merio proširenjem skladišnih kapaciteta, oni su se upustili u viši nivo prerade voća koje je postalo brend ariljskog kraja.

Dugogodišnje iskustvo u proizvodnji i plasmanu duboko zamrznute maline, dopunili su skupom, rizičnom i za ovaj prostor nepoznatom, tehnologijom liofilizacije voća.

"Ovo predstavlja najsavremeniji način sušenja i na ovaj način smo uspeli da sačuvamo skoro sve hranljive materije koje možete imati u svežem voću. Proces traje preko 30 sati i za to vreme vrši se pretvaranje vode iz zamrznutog stanja u gasovito stanje, takozvana sublimacija", objašnjava Nemanja Gojičić iz Službe kvaliteta.

Svetsku tehnologiju s vremenom su prilagodili sopstvenim potrebama i umesto jednog, uz različite programe podrške države, danas imaju 3 liofilizatora u kojima se, uz najviše standarde o bezbednosti hrane, preradi, i na tržišta EU, Kanade, Amerike i Rusije izveze 60 odsto ukupne proizvodnje.

"U ovoj firmi se prati takozvani postupak sledljivosti od samog porekla proizvoda, odnosno od proizvođača, preko prijema robe, samog postupka prerade kao i do finalizacije proizvoda", objašnjava Dejan Janković, menadžer proizvodnje hrane.

Put do novih proizvoda, ovde vide kroz povećanje prodaje na domaćem tržištu, ali i rast izvoza svih vrsta lifilozovanog voća.

"Može se koristiti i kao sirovina za dobijanje nekih novih proizvoda kao što su čokoladizirano voće, kombinacija sa muslijem, medom itd.", navodi Nemanja Gojičić.

"Planovi naše kompanije su svakako proširenje proizvodnje, ali čekamo odgovor tržišta tako da na osnovu tržišta ćemo praviti buduće korake", kaže vlasnik kompanije Aleksandar Obradović.

Do predstojeće berbe, ovde će ispratiti postojeće i nadaju se, sklopiti nove ugovore koji će im obezbediti još jednu proizvodnu liniju, ali i novo zapošljavanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво