Dobrovoljni davaoci krvi iz regiona u Rakitovu

Trideset udruženja dobrovoljnih davalaca krvi iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije odazvalo se akciji prikupljanja krvi u Rakitovu kod Jagodine "Humanisti velikog srca".

Stari prijatelji humanisti sa raznih strana ponovo su se okupili u Rakitovu i tom prilikom prikupili 67 jedinica krvi. U akciji su učestvovali dobrovoljni davaoci koji su do sada dali krv i više od stotinu puta, ali i novi mlađi.

Motiv je za sve isti, kaže dobrovoljni davalac Dejan Jovanović:

„Radi sebe i radi pomoći drugim osobama, meni to ništa ne predstavlja problem, a drugima znači dosta.”

Zaputiti se čak iz Nikšića, ili Republike Srpske u Jagodinu nije lako, ali humanost je uvek na prvom mestu.

Dragan Joksimović je došao iz Višegrada, a krv je dao 57 puta. Goran Milošević iz Nikšića, član je Kluba davalaca „Sveti Sava”:

„Klub dobrovoljnih davalaca krvi ‘Sveti Sava’ ima oko 800 članova u Nikšiću i najjači smo klub u Crnoj Gori.”

Prema novom zakonu o transfuzijskoj medicini više nema porodičnog davalaštva, a prikupljanje krvi je centralizovano. Davaoci i za sebe traže veća prava.

„Dao sam krv 103 puta”, kaže Srećko Jevtović. „Dajem krv zbog humanosti, da pomognem kome treba. Davaoci danas nemaju nekih privilegija, osim što ne plaćaju participaciju kad odu lekaru, a to je sitno.”

„Ja pozivam sve ljude koji mogu da prepoznaju naš humani gest da nam pomognu”, rekao je Saša Likić, organizator akcije, „ti ljudi posle davanja krvi su zaboravljeni.”

Po novoj organizacionoj šemi, akciju je pratila niška Služba za transfuziju krvi. U sličnim akcijama ranije krv je prikupljala transfuzija jagodinske bolnice.

broj komentara 0 pošalji komentar