Zrenjaninci u timu svetskih prvaka u šahu na internetu

Srbija tim u šahu na internetu osvojio je titulu prvaka sveta. U ovoj najnovijoj verziji šaha koja se igra pod pokroviteljstvom svetske šahovske federacije u timu Srbije bilo je 96 šahista, a među njima i dva Zrenjaninca.

Srđan Blagojević i Dragan Lalić iz Zrenjanina su bili deo tima Srbije koji se okupio preko interneta i u finalu svetskog prvenstva nadigrao Ukrajinu, koja je na takmičenju imala najbolji ukupni rejting, rezultatom 121,5 : 70,5.

"Nikakvo posebno šahovsko znanje nije potrebno da bi neko bio član reprezentacije. Znači igra se na velikom broju table, čak se neki mečevi igraju na preko 300 tabli I svako može da uzme učešće na tim mečevima", kaže Dragan Lalić, FIDE majstor.

Takmičenje se organizuje na sajtu chess.com, na osnovu broja šahista koji se prijave stvara se reprezentacija. Naši šahisti su u u finalnom meču svom sastavu imali tri velemajstora, devet inter majstora i deset majstora FIDE. Raspored na tablama se određuje na osnovu trenutnog rejtinga na sajtu.

"Protivnika ne znamo ni ko je ni kako izgleda ni koju ima snagu. Relevantan je u tom momentu rejting koji ima na sajtu i pošto je to virtualno ponekad internet veza odlučuje o pobedniku, ako se dođe do vremenskih oskudica, pa igrači koji imaju bolju konekciju ponekada i ostvare pobedu", Srđan Blagojević, majstorski kandidat.

Šahisti Srbije su u takmičenju po grupama između ostalih savladali jake reprezentacije Francuske i Kazahstana. U polufinalu su bili bolji od Rusije, koja je za ovo takmičenje registrovala više od 300 šahista.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи