Cena tovnjenika u Mačvi

Nakon intervencije države i otkupa svinja u zamenu za kurkuruz preko robnih rezervi, cena tovljenika u Mačvi porasla je za oko 50 dinara po kilogramu. Pomoć države očekuju i uzgajivači junadi. Nadaju se interventnom otkupu govedine, i najavljenom izvozu u Ujedinjene Arapske Emirate.

Kod Nikole Bojića iz Majura, štala je puna - a briga velika. Zbog niske otkupne cene junadi i male potražnje na tržištu, beleži gubitke u proizvodnji. Problem su, kažu, i subvencije koje kasne.

 

"Ja mislim da je minimalna cena, 2,30 -2,40 evra za kilogram žive vage, a ono je 1,90€. Iz 2016. još nismo dobili subvencije. Znači, ima 2016., 2017., 2018. i 2019., tri godine još ništa nismo dobili za tov junadi", kaže Nikola Bojić, stočar iz Majura kod Šapca.

Stočarstvo je okosnica razovaja poljoprivredne proizvodnje, koja je bez pomoći države nezamisliva. Porasla je otkupna cena svinja, a poboljšanje se očekuje i na tržištu goveđeg mesa.

"Ljudi su se navikli one godine kad je bila Turska, 2,30, 2,45. cena, a 20 godina je bila cena 1,9 evra po kilogramu, sada ćemo i tu imati proboj, u narednim danima očekujemo bolje stanje. Što se tiče isplate subvencija, građani, poljoprivrednici, stočari ne treba da brinu, mi imamo dovoljno novca, obrađujemo zahteve, tamo iza Uskrsa biće sva rešenja doneta", kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Izvoz govedine u Tursku dao je pozitivne rezultate. Očekuje se da će do kraja maja Srbija dobiti Halal sertifikat za izovoz juneti i u Ujedinjene Arapske Emirate.

"Sad dolazimo do onog, koliko mi toga imamo za izvoz. Koliko mi junećeg mesa imamo za izvoz. Činjenica je da je izvezeno u Tursku, oko četiri hiljade tona prošle godine, junećeg mesa, da su naši farmeri krenuli intenzivnije u taj tov bikova", navodi Nenad Budimović, iz Privredne komore Srbije.

Tov junadi traje oko godinu dana. Sigurna otkupna cena, značajno bi podstakla proizvodnju. Subvencije su ove godine, sa deset, povećane na petnaest hiljada dinara po grlu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво