Lekovite vode Bukovičke banje

Bukovička banja - jedna je od naših najlepših i najlekovitijih. Nekada mondensko evropsko izletište, i kraljevska rezidencija Obrenovića, danas destinacija brojnih domaćih i stranih turista. Njen nastanak i razvoj, vezuje se za mineralnu vodu.Banju je posetila i naša Nevenka Đelić.

Priroda je sve podarila Aranđelovcu: lekovitu vodu, reku i planine. Pitomi krajolik i Risovčaka pećina, još pre 50.000 godina, bio je stanište, pračoveka neandertalca, a mineralna voda, protičući kroz krečnjačke stene, stvorila, zadivljujuće figure pećinskog nakita. I legendu o kamenu oniksu.

"On po našoj tradiciji ustvari služi još, u svrhu da se dodirne da se ona želja koja se zamisli, pretoči u takav dragulj", kaže Divna Vesić, vodič u pećini Risovača.

A, legenda kaže i da je lekovita voda, izlečila konja Kneza Miloša. Dva pištolja optočena srebrom, dao je domaćinu u Bukoviku, za izvor "gvozdene vode". Doktor Emerih Lindenmajer, 1836. godine, uradio je njenu analizu.

"Ona je dobra za bolesti organa za varenje, žučne kese, žučnih puteva, želudca, dvanaestopalačnog creva, za upale mokraćnih kanala i za šećernu bolest", kaže Slobodan Prodanović, direktor Specijalne bolnice Bukovička Banja.

U Bukovičkoj banji, podiže se lečilište, ograđuju izvori, zidaju kupatila. Gosti dolaze sa svih strana, 1907. godine gradi se paviljon Knjaz Miloš, za flaširranje mineralne vode.

"Jedan deo tog objekta, radio je ustvari kao fabrika, u centralnom delu se nalazio sam izvor, dok je drugi deo južni deo objekta bio otvoren i za banjske goste", objašnjava Zorica Petrović, viši kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu.

I danas, se gosti iz zemlje i sveta, krepe lekovitom vodom u raskošnom parku Bukovičke banje. Tradicija duga više od dva veka, ne zaboravlja svoje izvore.

"I Knjaz, iz ove predivne prirode, iz granitnih stena i dubina Bukulje, crpi svoju autentičnu gaziranost, svoju poznatu osvežavajuću moć, svoje blagodeti", kaže Milana Petrović iz kompanije "Knjaz Miloš".

Ovde je sve podređeno darovima prirode. Čovek je tu samo da pridoda i uživa u njenoj lepoti. Sa vidikovca na vrhu Bukulje, na visini od nekih 700 metara, vidi se veći deo Šumadije i Pomoravlje. Sve lepote prirode, kojom se Srbija ponosi.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво