Niški đaci rado uče za pekare

U Prehrambeno hemijskoj školi u Nišu, organizovan je prijem za više od 50 poslodavaca, kod kojih učenici obavljaju praksu. Među njima je 11 poslodavaca sa kojima škola ima sklopljene Ugovore o dualnom obrazovanju, pa pekare i mesare, posle škole, čeka siguran posao.

U školskoj pekari uvek ima posla. Petar Stanković učenik je završne godine. Pekarstvo ga zanima od malena, a kad završi školu čeka ga i stalni posao.

"Kad završim školu hteo bih da radim, a kasije da otvorim svoju pekaru", kaže učenik Petar Stanković, koji već ima dve ponude za posao.

Ovakvu šansu Petar i ostali đaci pekarskog i mesarskog smera imaju jer škola već pet godina radi prema programu dualnog obrazovanja pa učenike, osim sigurnog posla čekaju i povlastice tokom školovanja.

"Svim našim đacima koji su na pekarskom i u smeru za mesare poslodavci obezbeđuju naknadu za rad, putne troškove i troškove sanitarnog pregleda", kaže Taja Mikić Nikolić, direktorka Hemijsko prehrambene škole u Nišu.

Škola sarađuje sa pedestak poslodavaca, a sa Unijom pekara u pripremi je i zajednička manifestacija.

"To je prva omladinska pekarijada u Nišu, gde će učestvovati dvadeset škola iz Srbije i deset škola iz evropskih zemalja. da vide šta se to sve radi po Evropi, da se zaiteresuju za ovaj zanat koji nije lak ali može od njega lepo da se živi", kaže Bratislav Vukadinović iz Unije pekara Niš.

O tome da potencijale pekarskog zanata učenici sve više prepoznaju govori i podatak su svi kapaciteti popunjeni u prvom upisnom roku, baš kao i farmaceutski, ekološki i smer za laborante.

Nasuprot tome, iako je po završetku škole i za njih posao zagarantovan, u mesarskom smeru stalno ima upražnjenih mesta.

broj komentara 0 pošalji komentar