Niški đaci rado uče za pekare

U Prehrambeno hemijskoj školi u Nišu, organizovan je prijem za više od 50 poslodavaca, kod kojih učenici obavljaju praksu. Među njima je 11 poslodavaca sa kojima škola ima sklopljene Ugovore o dualnom obrazovanju, pa pekare i mesare, posle škole, čeka siguran posao.

U školskoj pekari uvek ima posla. Petar Stanković učenik je završne godine. Pekarstvo ga zanima od malena, a kad završi školu čeka ga i stalni posao.

"Kad završim školu hteo bih da radim, a kasije da otvorim svoju pekaru", kaže učenik Petar Stanković, koji već ima dve ponude za posao.

Ovakvu šansu Petar i ostali đaci pekarskog i mesarskog smera imaju jer škola već pet godina radi prema programu dualnog obrazovanja pa učenike, osim sigurnog posla čekaju i povlastice tokom školovanja.

"Svim našim đacima koji su na pekarskom i u smeru za mesare poslodavci obezbeđuju naknadu za rad, putne troškove i troškove sanitarnog pregleda", kaže Taja Mikić Nikolić, direktorka Hemijsko prehrambene škole u Nišu.

Škola sarađuje sa pedestak poslodavaca, a sa Unijom pekara u pripremi je i zajednička manifestacija.

"To je prva omladinska pekarijada u Nišu, gde će učestvovati dvadeset škola iz Srbije i deset škola iz evropskih zemalja. da vide šta se to sve radi po Evropi, da se zaiteresuju za ovaj zanat koji nije lak ali može od njega lepo da se živi", kaže Bratislav Vukadinović iz Unije pekara Niš.

O tome da potencijale pekarskog zanata učenici sve više prepoznaju govori i podatak su svi kapaciteti popunjeni u prvom upisnom roku, baš kao i farmaceutski, ekološki i smer za laborante.

Nasuprot tome, iako je po završetku škole i za njih posao zagarantovan, u mesarskom smeru stalno ima upražnjenih mesta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво