Meštani Popara u Valjevu ne žele baznu stanicu

Građani Valjeva, koji žive u naselju Popare, zabrinuti su za zdravlje ali i funkcionisanje električnih uređaja, jer je u toku postavljanje bazne stanice za mobilnu telefoniju na svega nekoliko desetina metara od njihovih kuća. Spremni su, kažu, da upotrebe sva pravna sredstva da zaustave radove.

Stub za buduću baznu stanicu mobilne telefonije postavljen je u valjevskom naselju Popare na privatnoj parceli. Peticiju za obustavljanje njene izgradnje potpisalo je više od dve stotine građana.Nameravaju da je predaju nadležnom odeljenju Gradske uparave i o problemu obaveste Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Meštani, tvrde da se telekomunikacione kompanije oglušuju o preporuku Ministarstva za zaštitu životne sredine da se bazne stanice, zbog štetnog nejonizujućeg zračenja, ne instaliraju u stambenim naseljima.

"Da se dođe do inspekcijskog nadzora, da inspekcija dođe da vidi da li ti ljudi koji to prave za to imaju dozvolu i sve potrebno da bi to napravili", kaže Zoran Jovanović, iz naselja Popare u Valjevu.

Naselje Popare ima dve hiljade žitelja od kojih 40 odsto čine mladi i deca.

„Nećemo se mi od antene odmah ni razboleti, niti bilo šta drugo. To će postepeno da utiče na zdravlje i prevnstveno će uticati sutra, za 10, 15 godina na našu decu", smatra Aleksandra Jakšić iz tog naselja.

Građani sada sumnjaju i u planirano uređenje centra naselja na svega nekolko desetina metara od bazne stanice.

"Opština je izuzela tu parcelu, ne može da se gradi ništa na njoj, jer treba da bude dečje obdanište, još neki sadržaji drugi, dečji vrtić, škola do četiri godine, pošta, ambulanta. Mi, jednostavno, smo toliko revoltitrani na ovaj potez", kaže Slobodan Marković, iz naselja Popare u Valjevu.

Telekomunikaciona kompanija po Zakonu o zaštiti od nejonizujućeg zračenja ima obavezu da ga meri 30 dana kad bazna stanica počne sa radom.

"Mi ćemo u zavisnosti od toga kakvi rezultati budu bili da tražimo nezavisnu ekspertsku analizu odnosno nezavisno merenje tog elektromagnetnog polja i vidimo da li se zaista to merenje nezavisnih institucija poklapaju sa onim merenjima koje je radila za samu kompaniju, sad to je verovatno neka ustanova. Ukoliko mere nisu ispoštovane i ukoliko zaista postoji šetetnost, mi ćemo dalje ući u zakonsku tu proceduru putem tužbe" najavljuje Slađana Marković, predsednica MZ Popare.

Ispektorka Gradske uprave koja se bavi uslovima za postavljanje baznih stanica, Vesna Srećković, rekla nam je u telefonskom razgovoru da nema ovlašćenja da daje izjave medijima.

Informacije da li je i kada data saglasnost mobilnom operateru za stanicu u Poparama nismo uspeli da saznamo ni od Aleksandra Purića, načelnika Odeljenja za urbanizam Grada Valjeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво