Poljoprivrednici ne žele da im se oranice pretvore u glinokop

Udruženje poljoprivrednika iz Novog Bečeja organizovalo je protest. Poljoprivrednici negoduju jer se, kako kažu, glinokopi koji se koriste za proizvodnju građevinskog materijala šire na poljoprivredno obradivo zemljište prve i druge klase.

Nikola Dujin poljoprivrednik iz Novog Bečeja ne želi da proda svoju njivu Kompaniji "Polet", jer je reč o prvoklasnoj parceli, kakvu ima još oko 700 vlasnika. Većina njih želi da se bavi ratarstvom, ali to neće moći ako neko prihvati ponudu, nakon čega bi se njiva pretvorila u glinokop.

"Ovaj kop im je sada pri kraju i sada žele da otvore nov kop, nov rudnik. Mi ne želimo to da im dozvolimo pošto je svega je deset posto zemljišta prve klase u ataru Novog Bečeja i sada ako bi uzeli to malo onda ćemo ostati samo na nekim lošijim zemljištima", kaže Nikola Dujin, poljoprivrednik iz Novog Bečeja.

Poljoprivrednici traže da Kompanija otkupljuje manje plodna zemljišta i da o tome pregovara sa ratarima. Okupljeni na protestu pored "Poletovog" kopa traže da se prekine sa praksom da se najbolja zemlja pretvara u udubljenja.

"Blizu 400 hektara prvoklasne banatske zemlje je nestalo, devastirano trajno je uništeno. Svi znamo da je zemlja neobnovljiv resurs. Ovo nas čeka za narednih 30 godina na tom drugom potezu koji se zove Srednje strane", objašnjava Mira Nićin, zastupnik Udruženja "Srednje strane".

Kompanija "Polet" je 2003. privatizovana od hrvatske "Nekse grupe" i među najznačajnijim je proizvođačima crepa u Srbiji. Zatražili smo reagovanje povodom ovog protesta, ali su nam iz Službe za odnose sa javnošću poručili da su trenutno zauzeti zbog učešća na Sajmu građevinarstva i da će odgovoriti naredne nedelje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 17. apr 2019, 18:45) - Markovljev [neregistrovani]

Gde je drzava?

Gde je sada drzava Srbija da zastiti ove poljoprivrednike, gde su planovi za pomoc i povecanje poljoprivredne proizvodnje, a gorak ukus u svemu je da je to Hrvatska firma koja ima jedinu zelju maksimalizovati zaradu na Srpskoj zemlji. Dokle si dozla Srbijo, ili je to mimo interesovanje drzave zato sto je izvan Beogradskog atara.