Valjevo: Prvi automatski protivgradni lanseri

Za trinaest protivgradnih radarskih centara u ovoj sezoni obezbeđeno je 14 hiljada raketa, što je prema rečima nadležnih dovoljno za efikasan rad. U funkciji je i prvi automatski daljinski lanseri u Radarskom centru Valjevo.

Umesto strelca na jednoj od protivgradnih stanica u okolini Valjeva ,od ove sezone, automatski lanser. Čitavo područje kolubarskog, podrinjskog i mačvanskog kraja do 1. avgusta, kako je planirano projektom, koje je ministartvo poljoprivrede finansiralo sa više od 300 miliona dinara, biće pokriveno sa 99 automatskih stanica.

Ubuduće protivgradnom stanicom dejstvovaće se uz pomoć automatskih lansera iz komandnog centra, Radarskog centra Valjevo. Nakon pola veka rada protivgradnih strelaca od naredne sezone oni neće biti angažovani na području Radarskog centra Valjevo.

"Zato što je pilot projekat i prvi put ovo i jednostavno radimo metodološki i operativno onda smo ostavili paralelno da funkcioniše i ona polovina stanica sa ljudskom posadom na ovom prostoru dok se sve to lepo ne uhoda i dok ne dobijemo sve ono što očekujemo a to je veću efikasnost rada", kaže Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada RHMZ

U realizaciju ovog projekta, krenulo se nakon uspešnnih testiranja 15 ovakvih stanica u centrima Užice, Sjenica, Bukulja i Kruševac u prethodne dve godine.

"Automatski sistem naš koji upravlja radarom kada kaže da treba zasejati i kada se donese odluka o zasejavanju istog tog sekunda rakete poleću. Znači nema kašnjenja zbog tog što je strelac morao da određeno vreme posveti nameštanju raketa nameštanju parametara. Tu smo dobili, to je u našem poslu dva minuta izuzetno dugačko vreme. Jednostavno dobijamo jednu sigurnost bez uticaja i čoveka i povezujemo već odavno postojeći automatski sistem vođenja dejstva sa automatskim sistemom lansiranja raketa", objašnjava Zoran Babić.

Plan je da se automatskim daljinskim stanicama u naredne dve godine pokrije kompletan zapadni i jugozapadni deo Srbije, iz kojih pravaca su i najčešći prodori gradonosnih oblaka. Ova sezona je počela u proseku sa deset raketa po stanici sto omogućava efikasan rad, uz već kontinuiranu pomoć lokalnih samouprava u nabavci raketa.

broj komentara 0 pošalji komentar