Batočina: Lični asistenti za decu sa smetnjama

Opština Batočina uvela je uslugu ličnog pratioca za decu i učenike sa smetnjama u razvoju. Njihov zadatak je da pospeše razvoj i socijalizaciju dece. Ova usluga socijalne zaštite u Srbiji je uvedena pre 5 godina.

U klubu za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, mališani od nekoliko godina, do dece školskog uzrasta. Za početak, tu su i roditelji, naviknuti na danonoćnu brigu o njima. Slađana Prvulović, srećna je, što njena devojčica, kroz igru, provodi vreme sa drugom decom. Kaže da im je tu super zbog dece najviše. Ali da i njima ostavlja mogućnost da nešto urade.

 

Sa decom rade lični pratioci, jer svako zahteva individualni pristup. Pomažu im u svakodnevnim aktivnostima i međusobnoj komunikaciji. Organizuju i zajedničke radionice.

"Pomoć pri kretanju, pri hranjenju, koliko toliko da mogu da podstaknem da govore, da pravilno izgovaraju reči, da se socijalizuju, da jedni drugima se obraćaju, da se zavole", kaže Tamara Janković, zdravstveni radnik.

Pomoć deci sa smetnjama u razvoju, deo je strategije razvoja socijalne zaštite i fimnansira ga opština. Uslugu ličnih pratilaca, pruža licencirana organizacija sa stručnjacima različitih profila.

"Imamo defektologa, medicinsku sestru, imamo pedagoga koji rade. Tri puta nedeljno deca dolaze ovde, imaju radionice sa pomenutim licima", navodi Marko Marjanović, potpredsednik Udruženja Lokalno organizovanje Batočine.

"Raspisan je javni poziv, gde je svrha bila upravo pomoć udruženjima, koja se bave ovom vrstom delatnosti", kaže Zdravko Mladenović, predsednik opštine Batočina. "Na tom javnom pozivu je udruženje Lokalno organizovanje Batočina, dobilo iznos od 2 miliona dinara."

Za 40-ak dece i učenika sa teritorije opštine Batočina to je veliki korak. Po stručnu pomoć, više ne moraju da idu u Kragujevac, što je podrška i olakšanje i za njihove porodice.

broj komentara 0 pošalji komentar