Vranje: Kako rešiti problem divljih deponija

U Suvom Dolu kod Vranja, gde se već 15 godina nalazi sanitarna deponija, odlaže se i odvaja komunalni otpad iz 90 odsto domaćinstava iz grada i okolnih sela. Iako je do sada uklonjeno 180 smetlišta, na tom području ostao je veliki broj divljih deponija.

U dolini pored Sobinske reke i u njoj, smeće, šut, stari nameštaj, staklo, plastika. Goran Milijev sa porodicom živi pored reke, kaže da zbog divlje deponije ne može ni prozore da otvori i provetri prostorije.

"Ne možemo ni veš da izbacimo da osušimo kako valja. Kad dođe jesen tu se bacaju i kože od svinja, i iznutrice i svega i svačega ima", kaže Goran Milijev, iz Vranja.

Ovo je jedna od sedamdesetak divljih deponija na teritoriji Vranja. Nalazi se pored Sobinske reke. Smeće nesavesni građani bacaju najčešće noću pored reka ili puta.

U gradu su postavljeni obični i deset podzemnih kontejnera i kante za smeće. I to neki građani ne poštuju.

Grad je nabavio 1400 kanti za smeće, a Komrad podelio redovnim platišama koji žive u kućama. U okolnim selima postavljeni su kontejneri, a svakog vikenda do kraja maja organizuju se i akcije u kojima će se sakupljati kabasti otpad iz domaćinstava.

"Na 4 lokacije u gradu biće postavljeni veliki kontejneri od 7 metara kubnih zapremine, gde mogu građani svoj kabasti otpad iz dvorišta da očiste tavane, podrume i da odlože u taj kontejner. Mi ćemo tu akciju nastaviti", kaže Nela Cvetković, izvršna direktorka u JP Komrad u Vranju.

Sanitarna deponija "Meteris" dnevno prima 250 metara kubnih smeća. Plastiku i limenke recikliraju. Kazne za bacanje otpada na nedozvoljenim mestima su 10 hiljada dinara za fizička lica i 50 hiljada dinara za preduzeća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво