Kiša spasila useve u šabačkom kraju

Kiša koja je prethodnih dana pala, spasila je ozima žita, koja su zbog suše bila ugrožena. Padavine pogoduju i drugim usevima i nastavku prolećne setve, koju su zbog nedostatka vlage, brojni šabački poljoprivrednici prošle sedmice prekinuli.

Plodne šabačke oranice, natopila je kiša. U nekim selima, palo je oko pedeset litara po kvadratnom metru. Milorad Gajić iz Jevremovca, kukuruz je posejao početkom meseca.

 

"Prema našim internim merenjima, pala je 51 litra kiše po kvadratnom metru, i to vam je po meni osnovna agrotehnička mera koja će usloviti dobar porast i rod. Ovaj kukuruz je posejan prvog aprila, i kao što vidite, već je počeo da niče", kaže Milorad Gajić, iz Jevremovca.

Pre padavina, prolećna setva u šabačkom kraju obavljena je na oko 60% planiranih površina. Savet stručnjaka je da se radovi nastave, čim vreme dozvoli.

"Sa setvom se ne kasni, ne treba poljoprivredni proizvođači da brinu, setva se još uvek odvija u optimalnom roku. Ostalo je da se vodi računa da se ispoštuje agrotehnika, da se uradi u narednom periodu prihrana i zaštita od korova odmah posle setve, pre nicanja, i naravno u kasnijem periodu posle nicanja, objašnjava Svetlana Zlatarić, iz PSSS Šabac.

Nedostatak vlage u zemljištu, usporio je rast pšenice. Iako je usev prihranjen na vreme, mineralno đubrivo je tek sada rastopljeno.

Mileta Jeličić, iz Vukošića kaže da je ova kiša spas za žito, za sejanje kukuruza, i za sve kulture. "Vapilo je sve za kišom. Kiša je pala u pravo vreme, samo još lepo vreme da bude, da se završe radovi, upola je setva kukurza."

Vlaga pogoduje ozimim kulturama, ali i razvoju bolesti i pojavi leme u pšenici. Savet poljoprivrednicima je da parcele redovno obilaze, i zaštite useve.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара