Završava se Pozorišno proleće u Šapcu

Dodelom nagrada i izvođenjem predstave "Limunacija" u režiji Nebojše Bradića u Šapcu se večeras završava 4. Pozorišno proleće, ove godine uz podnaslov "Neprilagođeni u klasici". Predstava "Tartif" po motivima Molijerove drame dobila je šest od ukupno sedam nagrada.

Predstava "Tartif" Somborskog i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, po oceni stručnog žirija, najbolje je ostvarenje ovogodišnjeg "Pozorišnog proleća".

U njoj Dorinu igra Hana Selimović, koja je dobitnica nagrade za žensku ulogu, dok je za mušku rolu nagrađen Saša Torlaković. Za najbolju mladu glumicu proglašena je Danica Grubački. Autor, Igor Vuk Torbica, nagrađen je za režiju, a za muziku, kompozitor, Vladimir Pejaković.

"Nekako se osećam svečarski, ponosno, danas je tako a sutra je novi dan. U našem poslu to je tako, uvek sve ispočetka, kao da ovoga nije ni bilo. Inače, ovaj festival je jako važan i važno je ovo pozorište i ovaj grad", kaže glumac Saša Torlaković dobitnik nagrade "Ljubiša Jovanović" za ulogu Tartifa.

Za kreativna glumačka ostvarenja u komadu "Balkanski špijun" Narodnog pozorišta iz Beograda, žiri je nagradio Ljubomira Bandovića i Nelu Mihailović. Ova predstava najbolja je i po oceni publike, dok je žiri novinara dodelio dve nagrade "Zalog za budućnost" Marti Bjelici i Joakimu Tasiću.

"Potvrdilo se naše mišljenje od prošle godine da je to ozbiljan festival sa ozbiljnom selekcijom , čak ako pratimo olimpijski princip, samo učešće na na ovom festivalu je veliki uspeh", kaže dr Petar Kaukov, predsednik stručnog žirija iz Bugarske.

Za programe ovogodišnjeg Pozorišnog proleća u čijem prvom planu je bio mali čovek koji bi da rešava velike svetske probleme, vladalo je veliko interesovanje publike, što potvrđuje činjenicu da je svako novo čitanje klasika uvek interesantno jer su buntovni, neprilagođeni i ispred svog vremena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво