Završava se Pozorišno proleće u Šapcu

Dodelom nagrada i izvođenjem predstave "Limunacija" u režiji Nebojše Bradića u Šapcu se večeras završava 4. Pozorišno proleće, ove godine uz podnaslov "Neprilagođeni u klasici". Predstava "Tartif" po motivima Molijerove drame dobila je šest od ukupno sedam nagrada.

Predstava "Tartif" Somborskog i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, po oceni stručnog žirija, najbolje je ostvarenje ovogodišnjeg "Pozorišnog proleća".

U njoj Dorinu igra Hana Selimović, koja je dobitnica nagrade za žensku ulogu, dok je za mušku rolu nagrađen Saša Torlaković. Za najbolju mladu glumicu proglašena je Danica Grubački. Autor, Igor Vuk Torbica, nagrađen je za režiju, a za muziku, kompozitor, Vladimir Pejaković.

"Nekako se osećam svečarski, ponosno, danas je tako a sutra je novi dan. U našem poslu to je tako, uvek sve ispočetka, kao da ovoga nije ni bilo. Inače, ovaj festival je jako važan i važno je ovo pozorište i ovaj grad", kaže glumac Saša Torlaković dobitnik nagrade "Ljubiša Jovanović" za ulogu Tartifa.

Za kreativna glumačka ostvarenja u komadu "Balkanski špijun" Narodnog pozorišta iz Beograda, žiri je nagradio Ljubomira Bandovića i Nelu Mihailović. Ova predstava najbolja je i po oceni publike, dok je žiri novinara dodelio dve nagrade "Zalog za budućnost" Marti Bjelici i Joakimu Tasiću.

"Potvrdilo se naše mišljenje od prošle godine da je to ozbiljan festival sa ozbiljnom selekcijom , čak ako pratimo olimpijski princip, samo učešće na na ovom festivalu je veliki uspeh", kaže dr Petar Kaukov, predsednik stručnog žirija iz Bugarske.

Za programe ovogodišnjeg Pozorišnog proleća u čijem prvom planu je bio mali čovek koji bi da rešava velike svetske probleme, vladalo je veliko interesovanje publike, što potvrđuje činjenicu da je svako novo čitanje klasika uvek interesantno jer su buntovni, neprilagođeni i ispred svog vremena.

broj komentara 0 pošalji komentar