Umetnici iz pet zemalja u Prolom banji

Tradicionalna međunarodna likovna kolonija u Prolom banji, ove godine okupila je jedanaest slikara iz Srbije, Rusije, Mađarske, Bugarske i Makedonije.

Prirodne lepote Prolom banje, Đavolje varosi i Radan planine zajednička su tema umetnika, učesnika likovne kolonije u Prolom Banji. Ljudmila Čagina iz Rusije ovde dolazi već 15 godina.

"Prolom Banja je najlepše mesto za okupljanje umetnika.Ovde se osećam kao da je moj drugi dom i zaista uživam u stvaralaštvu", kaže Ljudmila Čagina, slikarka iz Rusije.

"Nijedna banja nije smeštena ovako u lepoj prirodi, to su divni predeli Crkva preko puta nas - sam ambijent je predivan i čaroban", navodi Kosovka Marinković, slikarka iz Beograda.

Na ovogodišnjoj, 23. likovnoj koloniji učestvovalo je 11 slikara, od kojih mnogi dolaze godinama.

"Super smo se družili. Samo ste mogli da nas posmatrate kako je bilo harmonično i veselo i kako u toj samoj atmosferi se neprekidno stvaralo", navodi Pavel Cicka, slikar iz Kovačice.

U likovnom stvaralaštvu uživali su i gosti banje na otvaranju izložbe slika sa ovogodišnje kolonije.

"Imala sam prilike više puta da gledam kako slikaju likove i oduševljena sam početkom slike gde sam videla da je ženska, samo što ne progovori", kaže Ljiljana Kovačević, iz Beograda.

"Mi kao domaćini smo jako zadovoljni i ponosni. Ova organizacija tj. događaj je svake godine sve lepši, ne samo u smislu umetničkog izraza, već kroz jednu tradiciju, druženje, prijateljstvo, a kao plod svega toga nastaju ova vredna dela kao večna uspomena za nas i sve buduće goste", navodi Marina Cvetković, PR Prolom banje.

Na likovnoj koloniji u Prolom Banji za dvadeset i tri godine boravilo je oko trista slikara različitog senzibiliteta. Iza njih je ostalo više od hiljadu i po slika.

broj komentara 0 pošalji komentar