Noćna smena u šabačkom porodilištu

U porodilištu se rađaju i beba i majka. I tada je neophodan timski rad, jer se i pretrpljen bol i sreća prvo podele sa zdravstvenim radnicima. Kraj jednog perioda i veliki početak ne mogu se programirati, zbog toga su i noći u porodilištu šabačke Opšte bolnice uvek budne.

"U porodilištu bebe plaču, one su poklon od mame, tamo se čestita i daje cveće", napisali su, između ostalog  mališani iz šabačkih vrtića o najradosnijem odeljenju Opšte bolnice. 

Zdravstveni radnici koji  prisustvuju rađanju novog života kažu da je njihov posao mnogo lep, ali i zahtevan. Dok najmlađi Šapčani mirno spavaju, oni su uvek budni.

"Svaki porođaj je u stvari briga o zdravlju i o stanju deteta, takođe i o stanju majke", ističe dr Mirjana Lukić, pedijatar neonatolog.

"Nama je najlepše i najlakše kada se rodi beba koja je zdrava, vitalna, koja je u terminu. Problem nam je kada se rodi beba pre vremena, kada imamo reanimaciju, kada zahtevamo transport za Beograd, onda je to jako zahtevno, teško, jako naporno, pogotovo mi koji dežuramo tolike godine, ali, sve što radimo, radimo u interesu bebe, i u interesu majke, da sve prođe u najboljem redu."

Oko 80 odsto stalno zaposlenih u ovoj službi Opšte bolnice ima više od 25 godina smenskog rada.

"Kada je u pitanju porodilište, najmanje jedno zdravo dođe u porodilište, a najmanje dvoje-troje zdravih treba da izađe iz porodilišta. To je velika čast ali i velika obaveza", naglašava dr Dragan Milošević, načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo. "Po pravilu, najveće dramedešavaju se uveče. To znaju i moje kolege po drugim porodilištima, tu je potreban čitav tim, mi se trudimo da budu svi zadovoljni, i praktično da majka sa svojim detetom, zadovoljna izađe iz porodilišta. Ovde je neophodan timski rad, koji podrazumeva prisustvo ginekologa, babica, pedijatara, sestara, anesteziologa."

Pored zdravstvene zaštite, majkama i očevima, veoma su važne i reči podrške.

"Priroda stvari je da verovatno očevi i familija više paniče, jer je majkama u interesu da se što pre završi, ukoliko je situacija kritična", kaže babica Dragana Borojević. "Ne postoji kod nas vreme kada kažemo da imamo vreme za pauzu, naši pacijenti, i oni veliki i oni mali, zahtevaju 24 sata da budu pod budnim okom jer nam se dešavaju situacije da trudnice stižu i sa povišenim pritiskom, obilnim krvarenjem, često je porođaj u toku, znači sve te situacije moraju da budu brzo i efikasno zbrinute, da bismo na kraju dobili srećno i zdravo novorođenče, isto tako i majku, koje na kraju ispratimo iz porodilišta, srećne i nasmejane a to je uglavnom i naš cilj ovog posla."

Prošle godine Šabac je postao bogatiji za 1261 sugrađanina. Za prva tri meseca ove godine, rođeno je 320 beba, pedeset više nego u istom periodu 2018. U najlepšoj i najradosnijoj trci, blagu prednost imaju dečaci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи