O kvantnoj fizici i hrišćanskoj veri u kragujevačkoj biblioteci

Knjiga Džona Breka "Iznad ovih horizonata: kvantna teorija i hrišćanska vera" prevedena je na srpski jezik i predstavljena u kragujevačkoj biblioteci "Vuk Karadžić". Promocija na izvornom, engleskom jeziku očekuje za mesec dana.

Otac Džon Brek, protojerej i teolog Pravoslavne crkve u Americi, specijalizovan je za Sveto pismo i etiku,  a u knjizi "Iznad svih horizonata" postepeno postavlja temelj odnosa između kvantne fizike i određenih aspekata tradicionalnog hrišćanskog učenja.

Knjigu je čitaocima na srpskom jeziku preporučio prof. dr Miroljub Dugić, sa Prirodno-matematičkog fakuleta u Kragujevcu:

"Mogu da je preporučim kao pitku, lepo pisanu, promišljenu, lepo vođenu, i mogu da garantujem da je naučni sadržaj potpuno na mestu, da može i nešto da se nauči."

"Da na način prirodnih nauka, istraže neke od ovih fenomena koji se odnose na folističke teme koje su i za religiju i nauku suštinske, kao što je molitva i dejstvo molitve", rekao je prof. dr Dejan Raković. 

Otac Džon, koji je iz protestantske prešao u pravoslavnu veru, vršio je misionarsku dužnost pravoslavnog sveštenika na mnogim mestima od Aljaske do Francuske, pisao je knjige, a u delu predstavljenom u Kragujevcu razmatra povezanost nauke i vere. 

"Čovek koji je uspeo da u svom životu, uspostavi dobru relaciju vere i značenja i na taj način da pokaže da, u stvari, i verovati i znati znači - stalno se pitati", naglašava protojerej prof. dr Ljubivoje Stojanović. 

Kvantna fizika tokom prethodnih decenija nagoveštava da sve, počev od zvezdanih sistema, do ljudskog života, nastaje iz Stvarnosti, koja sve stvari dovodi iz nepostojanja u postojanje kroz čin stvaranja.

Oni koji vole da čitaju knjige Džona Breka, mogu dobiti i knjigu sa posvetom jer se njegov dolazak u Srbiju očekuje za otprilike mesec dana, a ovu promociju organizovala je kragujevačka biblioteka, u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара