Lepota bakra u rukama glumca

Glumac Tomislav Jović jednu umetnost zamenio je drugom - posvetio se kovanju i oblikovanju bakra, a njegova dela nalaze se širom sveta. Izložba njegovih radova otvara se 24. aprila u Železničkom muzeju u Beogradu.

Na studije glume Tomislav Jović je iz rodne Banjaluke krenuo u Novi Sad, odakle je "varljivog leta 68" stigao u užičko pozorište. Tu je otkrio da, uz glumu, poseduje još jedan umetnički dar: kovanje bakra.

Počeo je, kako kaže, iz znatiželje:

„Hteo sam da napravim jednu pepeljaru i vidio sam kako mi je divno prošlo vrijeme, dok sam se sa bakrom borio da to liči na nešto.”

Tako se „bakarni glumac” odrekao igre na daskama i posvetio kuckanju metala, već pola veka:

„Realno, kada bi to pretočili u neki normalan rad, to bi bilo možda tri puta više, možda nekih sto pedest godina.”

Kovanje bakra iziskuje svakodnevni rad, a Tomislav kaže da pauzu pravi jedino kada ga savlada umor. A san mu, uvek iznova, donosi i novu inspiraciju:

„I stvarno više puta se dogodilo ujutru kad dođem, počnem da radim, toga problema više nema.”

Za umetnika koji kuje bakar posao nije gotov nakon završnog udarca čekićem:

„Kad pomislim samo još jednom moram sve to da preturim preko ruku, meni se svaka dlaka naježi. Može se to tonama meriti.”

Iako je u penziji, ne odustaje od umetničkog rada - dela stvara u Banjaluci i Grockoj, od bakra koji dolazi iz Užica, zbog čega je ostao trajno vezan za taj grad. Njegova dela krase mnoge crkve, domove i poslovne prostore na prostoru bivše Jugoslavije i širom sveta.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво