Dnevni boravak za učenike migrante u prihvatnim centrima

U centrima za prihvat izbeglica i migranata u Srbiji opremljene su posebne prostorije namenjene deci. U njima najmlađi slobodno vreme provode sa zaposlenima u Komesarijatu za izbeglice i migracije ili sa roditeljima.

Kada nisu u školi, najčešće su u ovoj prostoriji. Kutak za migrante namenjen je svoj deci koja borave u Prihvatnom centru, najviše ga koriste predškolci i osnovci. Tu uče prve reči, brojeve, rade domaće zadatke.

Hoda, iz Irana, i Satajež, iz Avganistana, kažu da vole da se tu igraju i da rade domaće zadatke.

Kroz igru uče i o pravima, obavezama deteta, imaju i didaktičke materijale koji podstiču emocionalni razvoj. Roditelji su zadovoljni uslovima u centru:

"Imam dvoje male dece i kad god mi nešto zatreba za njih, dobijem. Oni su srećni u kutku."

"Ako smo zauzeti, deca su ovde, prema njima se ophode kao prema svojoj deci: crtaju, slikaju i to je lepo iskorišćeno vreme", kaže Avganistanac Meheli Nuri.

Porodica Nuri peto dete dobila je pre mesec dana. U prihvatnom centru u Vranju osim kutka za decu, opremljen je i kutak za majke i bebe. Sredstva za to obezbedili su donatori.

Ivana Milanović, iz Komesarijata za izbeglice i migracije, kaže da im pomažu u učenju i rešavanju školskih zadataka.

Migranti u Srbiji borave po više meseci, neki i duže od godinu dana. U Prihvatnom centru u Vranju sada je 112 migranata, među kojima je dvadeset sedmoro dece.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво